Filipinele declară Statelor Unite că nu permit execuțiile extrajudiciare în războiul antidrog

Ministrul filipinez de externe, Alan Peter Cayetano, și secretarul de stat american, Rex Tillerson, s-au întâlnit la Washington pentru a discuta despre războiul antidrog al Manilei, a anunțat joi într-un comunicat Departamentului Afacerilor Externe (DFA) al Filipinelor, citat de agenția Xinhua.

În timpul reuniunii de la Departamentul de Stat din Washington, ministrul filipinez de externe a declarat că Filipinele nu permit execuțiile extrajudiciare în războiul antidrog.

„Spre deosebire de informații apărute în presă, Cayetano a clarificat de asemenea în fața lui Tillerson că Filipinele nu au o politică de stat care să permită execuțiile extrajudiciare, în special împotriva suspecților de trafic de droguri”, se arată în comunicat.

Cayetano l-a informat pe Tillerson că Manila ar saluta o cooperare viitoare cu Washingtonul, în special asupra inițiativelor care să abordeze problema drogurilor ilegale în țară.

Cayetano a discutat de asemenea cu Tillerson despre deschiderea Filipinelor pentru a primi observatori independenți sau anchetatori care ar putea să examineze mai atent nu numai problema traficului de droguri, dar și campania guvernului de a-l eradica, se adaugă în comunicat.

Mii de persoane au fost ucise de la lansarea de către președintele filipinez Rodrigo Duterte a unui controversat război împotriva drogurilor în 2016. Poliția filipineză insistă că a ucis doar suspecți care s-au opus violent arestărilor.