Breaking News

Nicolae Ciubuc: „2017 va fi primul an când statul nu va avea datorii la subvenționarea producătorilor agricoli”

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a primit până în prezent 2 200 de cereri de subvenționare de la producătorii agricoli și se așteaptă să fie depuse până la încheierea campaniei, la sfârșitul lunii octombrie, încă 1500-1700 de dosare. ”Suma disponibilă ne permite să acoperim toate cererile. 2017 va fi primul an când statul nu va avea datorii la subvenționarea producătorilor agricoli”, a declarat astăzi într-o conferință de presă Nicolae Ciubuc, directorul AIPA, informează MOLDPRES.

AIPA a aprobat deja 700 dosare și a achitat producătorilor agricoli 67 milioane de lei, celelalte 1500 de cereri pentru subvenționări de 235 milioane de lei, depuse în a doua jumătate a lunii august și septembrie, se află în proces de examinare. ”Situația este mult mai bună decât în anul trecut. Dacă în 2016, primele achitări s-au făcut în luna noiembrie, apoi în acest an primele subvenții au fost acordate în luna iulie”, a menționat Nicolae Ciubuc.

El a afirmat că a crescut și calitatea dosarelor depuse de agricultori. Astfel, dacă în 2016 au fost respinse peste 100 cereri de subvenționare, apoi în acest an nu au fost finanțate de stat, din anumite motive, 20 de cereri.

Directorul AIPA mai precizează că instituția pe care o reprezintă se așteaptă la un flux de 1500-1700 de cereri de subvenționare, până la încheierea campaniei, în sumă de circa 200 milioane de lei. ”Suma disponibilă, respectiv 230 milioane de lei, este suficientă pentru a achita toate cererile”, a spus Ciubuc.

Potrivit legii bugetului, fondul de subvenționare pentru 2017 a fost aprobat în sumă de 900 milioane de lei, dintre care 340 de milioane de lei au fost utilizați pentru stingerea datoriilor pe anul 2016 și 30 milioane pentru susținerea Fondului Viei și Vinului. În anul 2016, Fondul a fost de 700 milioane de lei, dintre care peste 480 milioane au mers la stingerea datoriilor.

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a lansat campania de primire a cererilor de subvenționare pentru anul 2017 la sfârșitul lunii iunie.

Mărimea sprijinului financiar acordat unui producător agricol în cadrul unui an de subvenționare, cumulativ pe toate măsurile de sprijin, nu va depăși suma de trei milioane de lei per beneficiar, iar pentru grupurile de producători plafonul va fi în limita de 4,5 milioane de lei. Agricultorii care vor solicita un sprijin de 500 mii de lei vor trebui să prezinte un plan de afaceri și un certificat ce atestă participarea la cursul de instruire. Mărimea subvențiilor pentru toate categoriile de agricultori nu va depăși 50 la sută din costul investițiilor.

Statutul sprijină prin subvenții construcția de sere, formarea plantațiilor multianuale, procurarea tehnicii agricole, sectorul zootehnic, agricultura ecologică. O noutate o reprezintă subvenționarea promovării produselor pe piețele de desfacere, precum și dezvoltarea pensiunilor agroturistice rurale, dar și crearea sau extinderea unităților meșteșugărești. Vor fi stimulate afacerile femeilor și femeilor antreprenori.