Iohannis la Consiliul European de la Tallinn: Important este că avem abordări orientate către viitor

Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: Liderii Uniunii Europene au abordări orientate către viitor, către redefinirea și reinventarea UE, a declarat președintele Klaus Iohannis, subliniind că „procesul de reflecție pentru viitorul UE este acum realmente pornit”.

Șeful statului participă vineri la reuniunea informală a Consiliului European pe teme digitale, care are loc la Tallinn, în Republica Estonia.

Joi seara, președintele României a participat la cina informală oferită șefilor de delegații de Juri Ratas, prim-ministrul Republicii Estonia, și de Donald Tusk, președintele Consiliului European.”Aseară a fost una din cele mai bune discuții la care am participat, o discuție într-o atmosferă de optimism. Este pentru prima dată când, într-adevăr, simțim optimism, iar acest optimism s-a simțit și din partea președintelui Consiliului European, (…) și din discursul președintelui Macron (de la Universitatea Sorbona — n.r.) de acum câteva zile și alții care au avut intervenții. Inclusiv abordarea mea de aseară a fost într-o notă optimistă. Cred că este foarte realist să credem că acest proces de reflecție pentru viitorul UE este acum realmente pornit. Apar idei, chiar multe idei orientate spre viitor. În loc să ne concentrăm pe linii roșii, ne concentrăm pe orizonturi, cum a spus președintele Junker”, a declarat Klaus Iohannis înaintea participării sale la reuniune.

El a spus că abordarea sa va continua în linia apropierii Uniunii Europene de cetățeni.

„Abordarea mea, și aseară și o să continui în această linie, a fost să încercăm să aducem Uniunea mai aproape de cetățeni. Oricum am început să ne pregătim pentru alegerile europene, este clar că una din metodele cele mai la îndemână este să ne gândim să găsim poziții sau liste europene pentru a-l face pe cetățeanul european să voteze ceva european autentic și în acest fel să găsim o mai bună apropiere între Bruxelles, care de mulți este văzut ca un aparat tehnic distant, și să venim cât mai aproape de cetățeanul european. (…) Fiecare vine cu abordarea proprie și, după multe runde de discuții, cred că se vor contura idei foarte bune. Important este că avem abordări orientate către viitor, abordări orientate spre redefinirea, reinventarea Uniunii Europene”, a detaliat președintele.

Înalții oficiali au căzut de acord să nu înceapă discuțiile cu un text de modificare a tratatelor. „Un lucru asupra căruia ne-am înțeles foarte bine aseară a fost să nu începem de la lucruri tehnice. Tehnicalitățile se pot discuta în etapa a doua, a treia, cum nici nu trebuie să începem cu un text de modificare a tratatelor. Trebuie să începem ca politicenii cu mintea deschisă, să discutăm, să vedem care sunt politicile pe care vrem să le redefinim, după aceea să discutăm metodele practice de punere în aplicare”, a spus șeful statului.

Pe agenda discuțiilor Summitului de la Tallinn se află inițiativele de inovare digitală care ar permite Uniunii Europene să facă față evoluțiilor tehnologice și să devină un lider la nivel global în domeniul digital în următorii ani.

Reuniunea se concentrează pe două teme majore: „Viitorul guvernării și securitatea”, vizând rolul Uniunii Europene, al statelor membre în consolidarea încrederii în mediul de securitate în domeniul digital, și „Viitorul economiei și societății”, referitor la nevoile viitoare ale UE în materie de infrastructură, piață și forță de muncă.

Cu prilejul reuniunii de la Tallinn, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a prezidat joi seara o întâlnire informală cu liderii UE. Cu această ocazie, membrii Consiliului European au avut un schimb de opinii cu privire la viitorul Uniunii și au abordat și alte subiecte importante de pe agenda europeană, precum migrația, securitatea și Brexit, a informat Administrația Prezidențială.

AGERPRES