Theresa May: Marea Britanie, „angajată necondiționat” în securitatea UE

Marea Britanie va rămâne „angajată necondiționat” în protejarea Europei după ce se va retrage din Uniunea Europeană, a declarat vineri premierul britanic Theresa May, menționând necesitatea unificării eforturilor în fața amenințărilor din partea Rusiei, relatează Reuters.

„Când o națiune ca Rusia încalcă în mod deliberat ordinea internațională bazată pe reguli la crearea cărora am muncit din greu, trebuie să ne adunăm împreună cu aliații noștri pentru a apăra sistemul internațional”, a afirmat Theresa May într-un discurs rostit în fața trupelor britanice dislocate în nordul Estoniei.

„Regatul Unit este angajat necondiționat în menținerea securității Europei și vom continua să oferim ajutor și asistență statelor membre ale UE, vizate de agresiuni armate, terorism sau dezastre naturale sau provocate de om”, a subliniat șefa executivului britanic.

Theresa May participă la summitul informal al UE privind tehnologia digitală la Tallinn, capitala Estoniei.

Londra are un rol important în cadrul Operațiunii NATO ”Prezența avansată consolidată” (”Enhanced Forward Presence”), care are obiectivul să întărească flancul estic al Alianței Nord-Atlantice.

Marea Britanie dispune de un contingent de 800 de militari în Estonia pentru a descuraja „agresiunea rusă”, după a scris presa internațională la sosirea primilor 120 de militari britanici în primăvară în această republică de la Marea Baltică.