UNJR: Justiția are nevoie de îmbunătățiri pentru a o aduce la standarde democratice

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) apreciază, după votul din CSM prin care s-a avizat negativ propunerea de modificare a legilor Justiției, că acest domeniu are nevoie de îmbunătățiri pentru a fi adus la standarde democratice.

„Contrar avizării negative a proiectului de modificare a legilor Justiției de către CSM, printr-un vot de 10 la 8 în dată de 28 septembrie 2017, nevoia de îmbunătățire a sistemului judiciar este o necesitate pentru a corecta problemele incontestabile cu care acesta se confruntă și a-l aduce la standardele unui sistem de justiție democratic. UNJR a susținut în mod constant nevoia de a îmbunătăți legile Justiției și a arătat că proiectul de modificare al acestor legi propus de ministerul justiției Tudorel Toader are unele părți bune, altele care pot fi îmbunătățite și unele care nu pot fi acceptate, trebuind regândite sau excluse”, se arată într-un comunicat transmis, vineri, AGERPRES.

Conform aceleiași surse, judecătorii din țară, prin adunări generale și prin asociațiile profesionale, au făcut eforturi deosebite pentru a analiza fiecare propunere și au venit cu propriile propuneri, care ar fi contribuit la o mai buna funcționare a justiției. UNJR consideră, astfel, că nevoia modificării legilor justiției a pornit chiar de la corpul magistraților, fiind o necesitate care nu poate fi negată.

„În pachetul de legi erau dispoziții care, în urma unor decizii ale Curții Constituționale, se impunea de urgență a fi implementate. Printre acestea era și procedura revocării membrilor CSM, a cărei reglementare este imperativă. De asemenea, între propuneri era și separarea carierei judecătorilor și procurorilor, lucru cerut imperativ de către judecători”, se precizează în comunicat.

Pe de altă parte, UNJR reamintește că o parte din propunerile ministrului Justiției nu au fost susținute de judecătorii din țară, care au cerut modificarea lor.

UNJR mai anunță că a luat act de faptul că ministrul Justiției are în vedere ca soluție pentru Inspecția Judiciară modelul italian, în care este instituție de sine stătătoare, ceea ce ar răspunde mult mai bine garanțiilor de apărare a independenței justiției.

În perioada următoare, UNJR va trimite direct ministrului Justiției propunerile pe care le-am avut de modificare la legile Justiției și le va susține pe durata întregului proces legislativ.

AGERPRES