Dragnea, la întâlnirea cu echipa ‘Invictus România’:Ați luptat și în teatrele de operații și luptați și acum ca sportivi pentru țară

Delegația țării noastre la competiția sportivă „Invictus Games Toronto 2017” a fost primită luni de președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, în prezența ministrului Apărării Naționale, Mihai Fifor, și a altor oficiali ai MApN, Statului Major General și ai Parlamentului.

„Sunt foarte emoționat pentru că am onoarea și oportunitatea să vă pot felicita pentru faptul că arătați tuturor românilor că dvs continuați să luptați. Ați luptat pentru România și în teatrele de operații și luptați și acum ca sportivi pentru această țară. Și e bine să fiți un exemplu pentru toți românii, pentru toți sportivii români, pentru toți tinerii, pentru toți copiii, pentru noi toți un exemplu de curaj, de mândrie și de dragoste de țară”, a declarat Liviu Dragnea, care le-a înmânat sportivilor câte o diplomă și un cadou — un ceas cu inscripția Parlamentului României.
El a spus că i-a cerut premierului să modifice legislația în vigoare astfel încât membrii Invictus Team România să poată fi asimilați celorlalți sportivi care reprezintă țara peste hotare la competiții.

„Am rugat Guvernul să modifice o Hotărâre de Guvern existentă ca să adauge o categorie de sportivi pentru a putea beneficia de premii — 20.000 (n.r. — lei) premiul I până la 5.000 — locul 6″, a arătat președintele Camerei. În urma modificării legislației existente, câștigătorii locului I ar urma să primească 20.000 de lei, cei care au obținut locul doi — 15.000 de lei, locul trei — 12.000 de lei, locul patru — 9.000 de lei, locul cinci — 7.000 de lei și locul șase — 5.000 de lei.
Colonelul Nicolae Anghelescu, coordonatorul proiectului ”Invictus Games”, a menționat că în toată această perioadă militarii români nu s-au simțit singuri, iar acest proiect a fost constituit în jurul ideii refacerii trupului și sufletului prin sport.

„Acest proiect vizează și sensibilizarea societății civile în privința recunoștinței și atenției pe care trebuie să o îndrepte în mod constant către această categorie. Nu sunt numai ei. Pe lângă ei sunt și văduvele și orfanii celor decedați. Totdeauna trebuie să ne gândim și la cei care, din păcate, nu s-au mai întors vii din teatrele de operații. Am simțit în toată această perioadă că nu suntem singuri. Acest proiect a fost o provocare în primul rând pentru ei. (…) Ceea ce au făcut — medaliile obținute — reprezintă confirmarea acestui fapt și întreaga lor conduită în aceste 7 — 8 luni de pregătire intensă. Pe de altă parte a fost și o provocare managerială în care am avut nevoie și am reușit să coagulăm energiile MApN, Statului Major General, Clubului Sportiv al Armatei Steaua, ONG-uri și alți factori care, împreună, au condus la reușita acestui proiect. Simplu fapt că zilele acestea v-ați gândit ca legislația din domeniul sportului să fie adaptată astfel încât și proiectul ‘Invictus Games’, atipic așa cum este el acum, să devină unul eligibil pe această legislație ne dă un sentiment de satisfacție pentru că înseamnă că am mai atins un obiectiv. Iată că și proiectul ‘Invictus Games’ poate rezolva niște probleme de sistem și, de ce nu, ar putea aduce un plus de valoare sportului militar și național”, a arătat Anghelescu.
Plutonierul Ionuț Butoi s-a declarat mândru de faptul că a putut reprezenta România într-o asemenea competiție. Pe 31 august 2008 el a fost accidentat în Afganistan în urma unei explozii foarte puternice.

”Șansa mea a fost că m-am aruncat de pe mașina de luptă, iar în momentul căzăturii mi-am fracturat coloana. A urmat o perioadă de acomodare, m-am acomodat, m-am resemnat, am zis că asta este, viața merge înainte, chiar dacă aș fi dat timpul înapoi, aș fi făcut același lucru, o spun cu mândrie, pentru că sunt mândru că sunt român și sunt mândru că putem reprezenta România oriunde în lume”, a spus Ionuț Butoi.

El a mărturisit că și-a dorit să fie sportiv, a iubit fotbalul.
România a fost reprezentată, în premieră, la Invictus Games Toronto — 2017, în perioada 23 — 30 septembrie, de 15 sportivi, militari răniți sau invalizi ca urmare a misiunilor în teatrele de operații sau în țară, la șapte discipline sportive — tir cu arcul, atletism, înot, ridicări de greutăți, canotaj în sală la simulator, volei din șezut și ciclism.

Medaliile de aur pe echipe — proba de tir cu arcul compound — au fost câștigate de col. Nicușor Pegulescu, rănit în anul 2009 în Afganistan, col(r) Dorin Petruț — rănit în anul 2007 în Irak și plutonier Ionuț Butoi — rănit în anul 2008 în Afganistan. Medalia de argint proba de tir cu arcul compound individual a fost câștigată de plutonier Ionuț Butoi. Lt Ciprian Iriciuc, rănit în anul 2015 în Afganistan, a câștigat medalia de bronz la proba de canotaj în sală. Medalia de bronz la proba de atletism 1.500 m a fost câștigată de maior Laurențiu Șerban, căpitanul Invictus Team România, rănit în anul 2006 în Afganistan.

AGERPRES