EducatieFeaturedFlux

Liviu Pop, la deschiderea anului universitar de la UAIC: O prioritate a mea este restaurarea respectului față de profesor

Ministrul Educației, Liviu Pop, a declarat luni, la Iași, că este „dator” cu reforma Educației, indiferent dacă acest lucru îi place sau nu, dacă stârnește critici sau nu și a precizat că una dintre prioritățile sale este restaurarea respectului față de profesor.

„Reforma înseamnă egalitate de șanse, înseamnă învățământ de calitate. Fiecare copil trebuie și merită să aibă acces direct la școală, studii, un viitor mai bun decât cel prezent. Una dintre prioritățile mele este restaurarea respectului față de profesor. Uitați-vă cu atenție la profesorii voștri și respectați-i învățând de la ei. Educația înseamnă respect, iar educația este pilonul de bază al unei societăți sănătoase. Vă propun azi, în prima zi a unui an universitar, să vă propuneți fiecare dintre voi un obiectiv mare pentru anul viitor, un obiectiv ambițios. Oscar Wilde spunea „suntem cu toții în mocirlă dar unii dintre noi au curajul să se uite la cer”. Aveți curajul să vă uitați la cer, îndrăzniți să visați și apoi suflecați-vă mânecile și porniți la drum. Vă propun să luptați pentru visul vostru cu tenacitate, cu muncă multă, cu inspirație, creativitate și respect pentru cei din jur. Vă propun așadar o rețetă pentru succes. Iar clasic e fantastic, ca să parafrazez o frază folosită în sfera muzicală. Iașiul are o putere intelectuală și o vitalitate creativă atât clasică cât și fantastică”, a spus ministrul Educației.

Ministrul Educației a afirmat că eșecul și frustrarea nu-și au locul în învățământul românesc și că, „dacă e un lucru pe care România trebuie să-l învețe după atâția ani de tranziție, acesta este să valorizăm succesul”.

„Cred că învățământul are nevoie de vorbe frumoase, dar și de fapte. (…) Dacă e un lucru pe care România trebuie să-l învețe după atâția ani de tranziție este să valorizăm succesul. În primul rând să ni-l dorim, apoi să-l obținem, apoi să ne obișnuim cu el ca noua actualitate. România are nevoie de o mentalitate câștigătoare. Eșecul și frustrarea nu-și au locul în învățământul românesc și nici în viața dumneavoastră”, le-a spus celor prezenți la ceremonia de deschidere a anului universitar de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza ministrul Liviu Pop.

Ministrul le-a atras atenția studenților prezenți în Aula Mihai Eminescu că facultatea reprezintă un prim pas spre reușita în viață.

„Faceți o facultate ca să reușiți în viață. Facultatea înseamnă, înainte de toate, o desăvârșire a ciclurilor de învățământ, o șansă la un viitor mai bun dar și — aș spune — un puternic sentiment de mândrie și apartenență. Fiți mândri că sunteți studenți ai acestei universități și purtați ulterior acest nume cu mândrie, ridicându-vă în cariera aleasă. Un vis aspirațional în materie de educație nu trebuie să ignore realitatea. Aveți o șansă mare să învățați carte. Părinții mei mi-au spus ‘ai carte, ai parte’. Și-am învățat carte. Am avut însă și posibilitatea de a face asta”, a subliniat ministrul Educației.

Liviu Pop a menționat, totodată, că în prezent unul din doi copii din România este cuprins de griji și sărăcie și nu are bucuria studiilor universitare.

„De aceea vă spun: învățați carte, ajutați România să se ridice și, atunci când reveniți și voi aici, în anii următori, pentru un discurs, numărul copiilor săraci din această țară să scadă. Ajutați copiii care doresc să învețe să facă școală”, a mai spus ministrul Educației.

De asemenea, Pop a atras atenția că, în prezent, România are nevoie de „un vis de țară”: „Vă invit să nu uitați că avem nevoie de un vis de comunitate, de un vis ca țară. Numai așa vom scoate o parte din țară din sărăcie.

Related Articles

Back to top button