Meleșcanu: România va continua să fie un aliat responsabil și activ al NATO

România va continua să fie un aliat responsabil și activ al Organizației Tratatului Nord-Atlantic, a declarat ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, vineri, la întâlnirea cu președintele Adunării Parlamentare a NATO, Paolo Alli, care se află la București în contextul celei de a 63-a Sesiuni anuale a AP NATO.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, transmis AGERPRES, discuțiile dintre cei doi „au vizat teme de actualitate pe agenda curentă a NATO, referitoare la stadiul și perspectivele implementării deciziilor adoptate la nivel aliat pentru consolidarea posturii de apărare și descurajare și pentru asigurarea unui rol sporit al Alianței în domeniul proiectării stabilității”.

Cei doi înalți oficiali au avut un schimb de evaluări cu privire la principalele evoluții de securitate din vecinătatea estică și din cea sudică, fiind subliniată importanța menținerii capacității Alianței de a face față tuturor amenințărilor la adresa statelor membre, indiferent de zona de proveniență a acestora. A fost evidențiată și importanța cooperării NATO — UE în cât mai multe domenii de interes comun pentru cele două organizații, care devine cu atât mai necesară în condițiile consolidării rolului UE în domeniul securității și apărării.

Șeful diplomației române a exprimat apreciere pentru activitatea Adunării Parlamentare a NATO și a evidențiat rolul unic și deosebit de important pe care acest format îl joacă în conectarea obiectivelor și politicilor aliate la nevoile și așteptările cetățenilor din statele membre. Teodor Meleșcanu a subliniat că „România va continua să fie un aliat responsabil și activ în promovarea unui profil consolidat al NATO și va rămâne un partener de dialog de încredere pentru aliații săi”, precizează sursa citată.

Președintele Adunării Parlamentare NATO a apreciat contribuțiile importante ale României la Alianță, materializate, printre altele, în participarea semnificativă la misiunile aliate, în găzduirea sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore și în îndeplinirea obiectivului aliat de alocare a 2% din PIB apărării.

De asemenea, având în vedere dubla calitate a demnitarului străin, de președinte al Adunării Parlamentare a NATO, dar și de deputat în Parlamentul de la Roma, în cadrul întrevederii a fost evidențiat și caracterul foarte bun al dialogului politic România — Italia, în contextul unei relații bilaterale de Parteneriat Strategic Consolidat. Au fost subliniate rolul important al comunității românești din Italia în relația bilaterală și preocuparea comună pentru buna integrare a acesteia în societatea italiană, mai arată MAE.

Cea de a 63-a Sesiune anuală a Adunării Parlamentare a NATO se desfășoară la București de vineri până luni.

AP NATO are un rol important în sensibilizarea parlamentarilor față de problemele de apărare și securitate, fiind un forum unde legiuitorii se pot întâlni regulat pentru a discuta teme de actualitate. AP contribuie la transparența politicilor NATO: rapoartele prezentate, dezbaterile, în general toate activitățile Adunării Parlamentare ajută la înțelegerea politicilor Alianței de către opinia publică, menționează sursa citată.

La lucrările AP NATO participă delegații parlamentare din peste 50 de țări, reprezentând state membre, cu statut de asociat, partener regional și mediteranean asociat, observator, precum și membri ai Parlamentului European și ai altor organizații parlamentare internaționale.

AGERPRES