Scriitorul tunisian Yamen Manai, laureat al Premiului celor cinci continente

Romancierul tunisian Yamen Manai a primit vineri Premiul celor cinci continente al francofoniei pentru „L’amas ardent”, povestea unui apicultor dintr-o țară imaginară care duce o viață de ascet în mijlocul albinelor până când violența din lume îl ajunge din urmă, relatează AFP.

„L’amas ardent” este al treilea roman al scriitorului de 37 de ani, care locuiește la Paris.

„În această fabulă cu accente voltariene, un apicultor își apără albinelor împotriva unor viespi foarte agresive. Cu umor și o scriitură limpede, autorul ne învață mai mult despre pulsiunile criminale ale nebunilor lui Dumnezeu decât oricâte discursuri”, a afirmat Paula Jacques, președinta juriului care a decis acordarea premiului.

Premiul, care presupune și plata unei sume de 10.000 de euro, îi va fi decernat oficial lui Yamen Manai la 11 octombrie, la Târgul internațional de carte de la Frankfurt.

Premiul celor cinci continente răsplătește „talente literare care reflectă expresia diversității culturale și editoriale în limba franceză pe cinci continente”.

Creat în 2001 de Organizația internațională a francofoniei (OIF), premiul i-a fost acordat anul trecut scriitoarei și jurnalistei tunisiene Fawzia Zouari.

AGERPRES