Responsabili separatiști catalani urmează să compară vineri în fața justiției spaniole pentru rebeliune, un eveniment care ar putea spori și mai mult tensiunile între Madrid și Barcelona, relatează AFP.
În timp ce presiunea politică nu încetează să crească asupra executivului catalan, care amenință să proclame independența Cataloniei în zilele următoare, criza începe să se repercuteze asupra sistemului bancar din regiune.
Impasul pare total în ceea ce este cea mai gravă criză traversată de Spania în ultimele decenii. Separatiștii conduși de liderul catalan Carles Puigdemont continuă să avanseze spre secesiune în urma referendumului de duminică, dar guvernul central al premierului Mariano Rajoy respinge orice posibilitate de mediere până când aceștia nu renunță la ambiția lor.
Separatiștii declară că 2,3 milioane de persoane au votat la referendum și că 90% dintre acestea s-au pronunțat pentru independență, dar nu au dat încă publicității rezultatele finale.
În acest context foarte dificil, responsabili catalani urmează să compară la Madrid în fața Audienței Naționale, tribunalul însărcinat cu dosare complexe, inclusiv cele referitoare la securitatea națională.
Patru persoane sunt urmărite penal: Josep Luis Trapero, șeful Mossos d’Esquadra (poliția catalană), Teresa Laplana, o responsabilă din poliție, precum și Jordi Sanchez și Jordi Cuixart, președinții a două asociații puternice separatiste, Adunarea Națională Catalană (ANC) și Omnium.
Justiția i-a convocat „în vederea inculpării lor” în cadrul unei „anchete pentru rebeliune” legată de manifestațiile din 20 și 21 septembrie din Barcelona.
Manifestanții încurajați de ANC și Omnium au blocat gardienii civili în clădirea lor timp de mai mai multe ore și le-au atacat vehiculele, fapte pasibile cu 15 ani de închisoare.
De la începutul crizei actuale, justiția spaniolă a acționat cu fermitate împotriva separatiștilor. Tribunalul Constituțional a interzis în special desfășurarea referendumului privind autodeterminarea duminica trecută și a suspendat joi sesiunea anunțată pentru luni a parlamentului catalan în cursul căreia se aștepta să fie anunțată o eventuală proclamare unilaterală a independenței.
La fel cum executivul catalan a ignorat interdicția de a organiza referendumul și a decis desfășurarea consultării, dar fără garanțiile elementare pentru un referendum valid (comisie electorală, vot secret …), președinta legislativului catalan, Carme Forcadell, părea să considere joi că secesiunea planificată ar putea fi proclamată.
Calificând decizia Tribunalului Constituțional ca „fiind extrem de gravă” și contrară „libertății de exprimare” a deputaților, Forcadell a asigurat că parlamentul, dominat de separatiști, nu acceptă „cenzura”.
Unda de șoc a crizei politice a atins sectorul economic: Caixabank, prima bancă din Catalonia și a treia din Spania, urmează să organizeze vineri un consiliu extraordinar de administrație pentru a decide dacă își mută sau nu sediul central în afara regiunii aflate în criză.
Banco Sabadell, a doua bancă din Catalonia și a cincea din Spania, a anunțat joi transferul sediului său principal la Alicante, în sud-estul țării, după prăbușirea prețului acțiunilor sale.
Băncile se tem de consecințele unei eventuale ieșiri a Cataloniei din zona euro în cazul în care independența sa va fi totuși proclamată.
De altfel, Barcelona, locomotiva economică și principalul pol turistic al Cataloniei, o regiune care a primit 17 milioane de vizitatori în 2016, a fost pusă în fața situației că rezervările la hoteluri au început să scadă, potrivit sindicatului local din industria turismului.
Decis să împiedice proclamarea independenței cu orice preț, Mariano Rajoy urmează să-și reunească vineri guvernul pentru a examina noi măsuri posibile. Printre opțiuni se numără suspendarea autonomiei regionale de care se bucură Catalonia, o măsură pe care guvernul central nu o exclude și pe care o cer tot mai multe voci în Spania.
O astfel de suspendare ar inflama și mai mult spiritele în Catalonia, unde violențele survenite în timpul ciocnirilor între poliție și manifestanți în ziua referendumului au provocat furie.
Sondajele arată că societatea catalană este împărțită aproximativ în mod egal între suporteri și adversari ai independenței.
AGERPRES