Basarabia

În Moldova a demarat campania de imunizare împotriva gripei

În instituţiile medicale din ţară a demarat campania de imunizare împotriva gripei, după ce lotul de 200 mii de doze de vaccin donate de SUA a fost recepţionat de Centrul Național de Sănătate Publică (CNSP) al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, comunică MOLDPRES.

Solicitată de agenţie, şefa Centrului de Sănătate Publică din Chişinău, Luminiţa Suveică, a specificat că în cele 29 de policlinici din municipiu au ajuns 33600 doze de vaccin. Prioritate la vaccinare vor avea bolnavii cu maladii cronice, lucrătorii medicali, angajații din cadrul trupelor de carabinieri și grăniceri, Serviciului Situații Excepționale, Serviciului Vamal şi copiii din orfelinate. Restul dozelor vor fi administrate la indicaţia medicilor de familie.

Potrivit datelor CNSP, lotul de vaccin va ajunge în toate instituţiile medicale din ţară până la finele săptămânii curente. Vaccinul este transportat în containere speciale care menţin temperatura între 2 şi 8 grade Celsius.

Conform sursei citate, în anul curent nu vor fi vaccinate femeile gravide.

Luni, 9 octombrie în ţară au ajuns cele 200 mii doze de vaccin antigripal donat de SUA. Vaccinul Influenza Vaccine (Split Virion) este avizat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și conține tulpinile virusurilor gripale tip A și tip B. El este efectiv doar împotriva gripei provocată de virusurile sezoniere A(H1N1), A(H3N2) și B.

Medicii anunţă că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă și recomandă tuturor celor care se încadrează în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinarea care este gratuită. Printre beneficiile vaccinării împotriva gripei se numără reducerea riscului apariţiei formelor severe de boală și a numărului de îmbolnăviri, precum și prevenirea complicațiilor, spitalizării şi deceselor cauzate de gripă.

Related Articles

Back to top button