Soluția la criza catalană poate fi găsită doar în limitele Constituției Spaniei 

Disputa între guvernul spaniol și liderii catalani cu privire la eforturile de independență ale regiunii poate fi soluționată exclusiv prin discuții purtate în cadrul oferit de Constituția Spaniei, a indicat miercuri ministrul de externe german, Sigmar Gabriel, transmite Reuters.

‘O declarare unilaterală a independenței Cataloniei ar fi iresponsabilă’, a afirmat ministrul german, într-un comunicat.

‘O soluție poate fi găsită doar prin intermediul negocierilor în baza statului de drept și în cadrul Constituției Spaniei’, a menționat șeful diplomației germane, subliniind că, ‘în cele din urmă, o soluție de durată va fi doar aceea care va fi sprijinită de majoritatea spaniolilor și catalanilor’.

‘Experiența noastră europeană comună arată că forța Europei stă în unitatea sa și în libertățile pe care unitatea europeană le-a adus. Demonstrațiile din ultimele zile au arătat că și populația Cataloniei este divizată în problema independenței’, a mai punctat Sigmar Gabriel.

Guvernul spaniol, condus de Mariano Rajoy, a respins declarația de independență semnată marți de liderii catalani, dar suspendată de aceștia pentru a permite desfășurarea de negocieri cu Madridul.

Executivul spaniol are programată pentru miercuri o reuniune de urgență pentru a decide asupra măsurilor ce urmează a fi luate.

AGERPRES