Președintele Ford România: Circa 30% din componentele modelului EcoSport se vor produce în România

Președintele Ford România, John Oldham, a afirmat joi, cu prilejul lansării producției noului EcoSport la fabrica din Craiova, că 25-30% dintre componentele modelului vor fi produse în România.

„25-30% din componentele EcoSport sunt produse în România. Avem pe platforma noastră din Craiova 10 furnizori și este un lucru foarte important pentru noi și evident că ne dorim să aducem în Craiova și în România și alți furnizori. Dar ne uităm și la alte oportunități de a aduce și alte produse”, a spus președintele Ford România.

Acesta a afirmat că volumul producției EcoSport va fi mai mare față de cel al modelului B-Max, la care fabrica a renunțat la 1 septembrie a.c., și 60% din motoarele produse la Craiova vor fi folosite pentru echiparea EcoSport.

Potrivit președintelui Ford România, primele modele EcoSport produse la Craiova vor ajunge pe piața din Europa la începutul anului viitor, când începe și campania la nivel european.

Compania Ford nu a anunțat până acum prețul EcoSport și nici care va fi volumul de producție, Oldham afirmând că estimările arată că volumul de producție va fi mai mare decât cel al B-Max.

Fabrica Ford din Craiova a lansat, joi, producția noului SUV EcoSport pentru piața din Europa pentru a acoperi, potrivit companiei, cererea în creștere a clienților acestui segment. Reprezentanții Ford Europa au afirmat că pentru producția noului model compania a investit la Craiova circa 200 de milioane de euro și urmează să angajeze încă 1.700 persoane, astfel că la finalul anului fabrica din județul Dolj va avea 3.900 de salariați.

Fabrica din Craiova va fi singura unitate Ford unde se va produce modelul EcoSport pentru Europa (cu excepția Rusiei). În total, fabrica va livra SUV-ul Ford pe 56 de piețe de pe patru continente. Acestea includ piețe foarte diverse precum Marea Britanie, Noua Caledonie (Oceania), Turkmenistan (Asia Centrală) sau Africa de Sud. Alături de noul EcoSport, la Ford Craiova va continua producția motorului Ford 1.0 EcoBoost, singurul câștigător al titlului „Motorul Internațional al Anului” timp de patru ani consecutivi.

La lansarea producției EcoSport au participat președintele României, Klaus Iohannis, premierul Mihai Tudose, reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, alături de aproape 4,000 de angajați Ford, în momentul în care de pe linia de asamblare a fabricii din Craiova a ieșit primul exemplar EcoSport.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat că prin lansarea noului model Ford, industria auto din România își creează o reputație tot mai puternică pe piața auto europeană. „Aceste performanțe trebuie consolidate în continuare, prin asemenea proiecte de investiții ambițioase, prin profesionalism și competitivitate. România are un potențial economic deosebit, fapt confirmat deja de Ford și de mulți alți investitori importanți. Îmi exprim speranța că modelul Ford EcoSport va deveni o nouă poveste de succes a companiei Ford și a industriei auto românești”, a spus Iohannis.

Premierul Mihai Tudose a afirmat că lansarea noului model Ford EcoSport reprezintă „o nouă istorie” în compania Ford. „Am emoții, ca un iubitor de mașini, pentru ceea ce reprezintă Craiova pentru România, pentru ceea ce a făcut Ford pentru Craiova și pentru România. (…) Nu este puțin lucru ca o companie de asemenea anvergură (…) să fie în România. Este un element de mândrie și pentru noi și bănuiesc că și pentru domniile lor faptul că au găsit aici un mediu propice economic, social, uman, de toată factura pentru a face acest pas important — un nou model, o nouă istorie în compania Ford”, a spus Mihai Tudose.

Potrivit datelor companiei, vânzările de SUV-uri pe cele 20 de piețe tradiționale europene importante pentru Ford au crescut anul trecut cu 27% și au adunat un sfert din totalul înmatriculărilor de autoturisme. SUV-urile Ford au crescut în vânzări cu mai mult de 30% în 2016 și plusează cu o creștere de 27% în primele opt luni ale anului 2017.

„SUV-urile înseamnă, de asemenea, mai multe locuri de muncă. Până la finalul anului, Ford plusează cu 1.700 de poziții noi la Ford Craiova, totalul atingând 3.900 de locuri de muncă în zona producției de vehicule și în cea de producție de motoare. Investiția totală pe care Ford a realizat-o în complexul de top de producție de la Craiova începând cu martie 2008, momentul preluării facilităților, depășește un miliard de euro”, susțin reprezentanții Ford.

Noul Ford EcoSport oferă un nivel de versatilitate înalt și capabilități îmbunătățite, un design mai rafinat la interior și exterior și tehnologii sofisticate dedicate clienților săi, așa cum este sistemul de tracțiune integrală Intelligent All Wheel Drive, care îmbunătățește tracțiunea și aderența pe șosea și în afara acesteia. Avansatul motor diesel EcoBlue de 1,5 litri dezvoltă până la 125 CP și oferă un nivel optimizat al emisiilor. Habitaclul redesenat oferă comenzi mai ușor de utilizat și materiale moi la atingere, o consolă centrală nouă și scaune mai confortabile. EcoSport este disponibil în premieră, de asemenea, într-o versiune sportivă ST-Line, aceasta fiind inspirată din gama Ford Performance.

AGERPRES