Rovana Plumb – invitată luni la Comisia juridică; voi cere Parchetului documente suplimentare

Comisia juridică a Camerei Deputaților o va invita luni pe fostul ministrul al Mediului Rovana Plumb pentru discutarea solicitării DNA privind efectuarea urmăririi sale penale, membrii comisiei urmând să finalizeze, probabil, raportul în acest caz în aceeași zi, a anunțat, joi, președintele Comisiei Eugen Nicolicea.

Nicolicea a precizat că va face, în același timp, o solicitare la Parchetul General pentru a pune la dispoziție documente cerute de avocatul Rovanei Plumb referitoare la dosarul ministrului Shhaideh.

„Ne străduim să terminăm această situație luni ca să intre pe ordinea de zi marți. Condiția ca să se poată întâmpla această situație este să ne răspundă Parchetul General în termenul acesta și să participe Rovana Plumb (…), Va fi chemată tot luni, vom vedea programul pe care îl facem. Rog colegii să participe la redactare (…). Dacă nu izbutim să ne încadrăm, va trebui să decidem ce facem dacă Parchetul nu ne va răspunde la adresă până luni și ce facem dacă există o solicitare de neputință de participare. Eu voi milita să terminăm acest lucru luni, deci este mult mai devreme decât termenul stabilit”, a precizat Nicolicea, în ședința de joi a Comisiei juridice.

El a explicat că va cere Parchetului mai multe documente.

„Din partea doamnei Rovana Plumb, prin avocat, a fost depusă o solicitare, o să aveți acces la ea, prin avocat, ne-a învederat faptul că de la dosarul cauzei lipsesc mai multe declarații despre care s-ar putea crede că există, spre exemplu, declarația dată de Lucia Varga, fost ministru delegat, semnatar al notei de fundamentare alături de doamna Rovana Plumb, procesul verbal, mai multe declarații, memorii ce aparțin doamnei ministru Shaidehh și consideră că acestea sunt utile cauzei ținând cont de următoarea chestiune: doamna Rovana Plumb este acuzată că este complice la o faptă făcută de doamna Sevil Shhaideh. Evident, ca să poți să fii complice la ceva, trebuie să poți să discuți despre fapta principală. Aceasta este motivația pentru care avocatul cere lămuriri despre fapta principală. Voi înainta o solicitare către Parchet, dacă Parchetul va binevoi să ne pună la dispoziție aceste acte, este treaba Parchetului, dacă nu, va trebui să decidem dacă vom aștepta în continuare peste termenul respectiv sau dacă vom decide fără răspuns”, a explicat Nicolicea.

El a adăugat că va face toate demersurile ca raportul să fie finalizat luni seara și să intre marți pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților.

„Vom face demersurile ca doamna Plumb să știe că este invitată luni, îi vom preciza și ora în funcție de ce mai avem, în așa fel încât probabil luni seara să încheiem raportul și să intre pe ordinea de zi de marți”, a mai menționat Nicolicea.

Biroul permanent al Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, ca în termen de 11 zile Comisia juridică să depună raportul în cazul solicitării DNA de urmărire penală a fostului ministru al Mediului Rovana Plumb.

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Rovana Plumb, fost ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice la data faptei, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul care o vizează și pe vicepremierul Sevil Shhaideh, referitor la trecerea ilegală a unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel în administrarea Consiliului Județean Teleorman.

AGERPRES