ANAR a demarat licitația pentru lucrări de protecție și reabilitare a peste 30 kilometri de plajă

O suprafață de peste 30 de kilometri de plajă va fi reabilitată printr-un proiect finanțat cu 707,76 milioane de lei, iar termenul de finalizare a lucrărilor este de maximum trei ani de la data semnării contractului, se arată într-un comunicat al Administrației Naționale ‘Apele Române’ (ANAR), transmis vineri AGERPRES.

În acest context, ANAR a demarat procedurile pentru licitația privind obiectivul de investiții ‘Reducerea eroziunii costiere Faza II (2014 — 2020)’ — etapa I.

Potrivit sursei citate, prima etapă a proiectului finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), Axa Prioritară 5 — Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea și gestionarea riscurilor, Obiectivul specific 5.1 Reducerea efectelor și a pagubelor asupra populației cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal, de inundații și eroziune costieră, a fost publicată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

„Problema proceselor de degradare prin eroziune a litoralelor este considerată de multe state ca fiind de importanță națională. Eroziunea plajelor duce la pierderi de teritoriu, dar mai ales compromite ecosistemele mării costiere și valoarea socio-economică a zonei litorale, ceea ce poate duce la pagube însemnate pentru economia națională și dezvoltarea durabilă a țării. Monitorizarea multianuală a litoralului românesc a evidențiat tendința generală de degradare prin eroziune, intensitatea fenomenului fiind accelerată, în ultimul timp, și de efectele schimbărilor climatice, zona costieră a Mării Negre fiind deosebit de vulnerabilă. Actul fundamental pentru promovarea și implementarea proiectelor de protecție costieră îl constituie ‘Master Planul zonei costiere’ — document strategic al statului român privind gestionarea evoluției liniei țărmului și a conservării biodiversității marine”, se menționează în comunicatul ANAR.

ANAR a inițiat, implementat și finalizat, în perioada 2012 — 2015, programul costier aferent termenului scurt, prin proiectul ‘Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre, în zona municipiului Constanța și Eforie Nord, județul Constanța’, cu finanțare din POS Mediu, fiind protejată o lungime de coastă de 7,3 km în zonele Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud și Eforie Nord. Totodată, prin același proiect a fost mărită suprafața plajelor aferentă zonelor descrise mai sus cu 60,66 hectare, unde s-au respectat atât indicatorii tehnico-economici ai proiectului, cât și indicatorii de performanță stabiliți prin contractul de finanțare.

Concomitent cu implementarea proiectului pe termen scurt, pentru respectarea obligațiilor programului de implementare pe termen mediu, „Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea — Litoral a contractat, în februarie 2015, serviciile de ‘Asistență tehnică pentru pregătirea de proiecte Axa prioritară 5 — Reducerea eroziunii costiere faza II (2014 — 2020)’ cu scopul de a încheia contractul de finanțare prin programul POIM pentru reabilitarea costieră a zonelor: Edighiol și Periboina (punctele de descărcare la mare a apelor complexului lagunar Razelm — Sinoe), Mamaia Nord, Tomis (protecția costieră între portul Constanța și portul turistic Tomis), Agigea, Eforie (între portul Belona și zona Capul Turcului), Costinești, Olimp, Jupiter — Neptun, Balta Mangalia — Venus — Aurora, Mangalia — Saturn și 2 Mai.

Lucrările prevăzute constau în lucrări de apărări de mal, construire lucrări hidrotehnice reprezentate de diguri și epiuri marine, reabilitare structuri existente, înlocuirea echipamentelor componente ale structurilor hidrotehnice (înlocuire cu scopul atingerii obiectului, și anume punerea în funcțiune a structurilor hidrotehnice și atingerea scopului pentru care au fost construite), demolare structuri costiere existente și lucrări de înnisipare artificială.

Anunțul de participare pentru atribuirea contractelor de execuție a lucrărilor are fixat ca termen limită pentru depunerea ofertelor data de 16 ianuarie 2018.

Proiectul are o valoare estimată de 707,76 milioane de leilei (fără TVA), din care 601,59 milioane de lei reprezintă finanțare nerambursabilă europeană, iar 106,16 milioane de lei contribuție proprie a statului român (valori fără TVA).

Investiția preconizată trebuie finalizată în maximum 36 de luni de la data semnării contractului.

AGERPRES