Ministrul Lucian Georgescu: Am deblocat finanțarea pentru partea a doua a proiectului privind cele 17 angiografe

Ministrul Cercetării și Inovării, Lucian Georgescu, a declarat luni, într-o conferință de presă la Galați, că a deblocat finanțarea pentru partea a doua a proiectului privind cele 17 angiografe aflate în diverse centre de universitare medicale din țară, urmând ca acestea să funcționeze integral.

Potrivit sursei citate, proiectul cu angiografele era blocat încă din decembrie 2015, finanțarea fiind deblocată după ce Ministerul Cercetării și Inovării a asigurat fondurile necesare consumabilelor, mentenanței și pregătirii specialiștilor necesari folosirii aparaturii.

Georgescu a explicat că angiografele nu au mai fost folosite decât sporadic în câteva centre din cauză că proiectul inițial, de dotare a centrelor medicale, s-a limitat doar la achiziționarea aparaturii fără a le asigura consumabilele și mentenanța, dar și finanțarea pregătirii specialiștilor care vor lucra pe ele.

Ministrul a mai precizat că bugetul a fost alocat deja, în prezent derulându-se licitații pentru consumabile și servicii de mentenanță.

„Proiectele cu angiografele erau blocate undeva de prin decembrie 2015. Faza a doua, care se referă la mentenanță, consumabile, întreținere era blocată, deci se considera că am adus aparatul, l-am băgat în priză și treaba e rezolvată. Ori nu e rezolvată, pentru că asta înseamnă și mentenanță, calificarea specialiștilor, substanță de contrast, subansamble speciale. Pentru această a doua parte a proiectului, finanțarea a fost blocată. Deci, erau aparatele și în unele locuri unde existau oameni și resurse interne s-a mai lucrat cu ele, dar nu la întreaga capacitate. Și este păcat de la Dumnezeu să ții un instrument de două milioane de euro cu care poți să faci o grămadă de lucruri, mai ales că este un proiect de cercetare finanțat integral de la bugetul cercetării cu aplicații în diagnoză și tratament. Am deblocat acest proiect: asta înseamnă 17 angiografe în toată România, dintre care unul la Galați. Acum urmează să venim din urmă și să susținem și resursa umană pentru acest proiect, pentru că formarea de specialiști pentru angiografe este în curs. Există niște centre de specialitate mari în București, Iași, Cluj, care formează acești specialiști. Sper ca în scurt timp să iasă și prima serie de specialiști, astfel ca ele să funcționeze integral”, a spus Georgescu.

El a precizat că în ultimele trei luni, ministerul a reușit deblocarea mai multor proiecte cofinanțate de la Uniunea Europeană, proiecte în valoare de aproximativ 70 de milioane de euro și care, din diverse cauze, erau blocate din 2015, unul din proiecte fiind cel al celor 17 angiografe.

AGERPRES