Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat, marți, participarea României la inițiativa Uniunii Europene în domeniul apărării, a anunțat Administrația Prezidențială.
Administrația Prezidențială precizează că PESCO va reprezenta o formă intensificată de cooperare pe dimensiunea Politicii de Securitate și Apărare Comună în domeniul dezvoltării capabilităților de apărare la nivel european oferind posibilitatea ca statele membre, care îndeplinesc criterii avansate în domeniul capabilităților militare și doresc să își asume angajamentele suplimentare, să realizeze între ele o cooperare structurată.
Potrivit sursei citate, România își va exprima intenția preliminară de participare la un set inițial de 10 proiecte, din cele avansate până în prezent de către statele membre, condiționat de acceptarea acestora în cadrul PESCO și a căror dezvoltare ulterioară corespunde priorităților naționale privind dezvoltarea capabilităților militare.
De asemenea, membrii Consiliului au aprobat luarea unor măsuri pentru eficientizarea înzestrării Armatei României și creșterea implicării industriei naționale de apărare referitoare la procedura specifică aferenta programului strategic de înzestrare cu transportorul blindat pentru trupe 8×8.
„Astfel, se vor crea premisele pentru consolidarea și dezvoltarea în țara noastră a unei capabilități industriale care să producă nu doar transportoare blindate 8×8 și derivate ale acestui program, ci să execute și lucrările de mentenanță a produselor pe durată de viață a acestora”, se arată în comunicat.
Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), desfășurată marți la Palatul Cotroceni, s-a terminat după aproximativ 30 de minute de discuții.
La ședința condusă de președintele Klaus Iohannis — președinte al CSAT — au participat premierul Mihai Tudose, ministrul Apărării, Mihai Fifor, ministrul de Interne, Carmen Dan, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, ministrul Justiției, Tudorel Toader, ministrul Economiei, Gheorghe Șimon, ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, directorul SRI, Eduard Hellvig, directorul interimar al SIE Silviu Predoiu, șeful Statului Major General, Nicolae Ciucă, consilierii prezidențiali Ion Oprișor și Leonard Orban și secretarul CSAT Mihai Șomordolea.
AGERPRES