O cutie toracică realizată la imprimantă 3D, implantată cu succes în premieră în corpul unei paciente în SUA

O pacientă din New York este prima persoană care a beneficiat în Statele Unite de un implant de cutie toracică realizată la imprimantă 3D, conform unui anunț publicat joi de Organizația pentru Cercetare Științifică și Industrială din Commonwealth (CSIRO), citat de Xinhua.

Cutia toracică 3D a fost creată din titan de Anatomics, o companie australiană producătoare de dispozitive medicale, care a utilizat de asemenea tehnologia proprie ”PoreStar”, un material din polietilenă poroasă ce asigură o arhitectură ”similară osului” și facilitează integrarea cutiei toracice artificiale în țesutul natural.

Utilizarea acestei tehnologii a reprezentat o premieră în Statele Unite. De asemenea, a fost a doua oară la nivel mondial când un compozit 3D de stern și cutie toracică a fost implantat în corpul unui pacient.

Penelope Heller din New York, în vârstă de 20 de ani, care a suferit o intervenție de îndepărtare a sternului în 2014 după ce a fost diagnosticată cu condrosarcom, a fost beneficiara transplantului, se arată pe site-ul CSIRO. Intervenția chirurgicală a avut loc la 2 august.

Condrosarcomul este o tumoare osoasă rară rezistentă atât la chimioterapie cât și la radioterapie.

Intervenția chirurgicală a fost posibilă datorită unui parteneriat între Anatomics și CSIRO, principalul organism științific din Australia, se precizează în comunicat.

În urma acestui parteneriat au mai fost realizate și implantate anterior proteze de stern și cutie toracică printate 3D la un pacient din Spania diagnosticat cu cancer, în 2015, și la un bărbat din Marea Britanie, în 2016, în acest din urmă caz fiind prima dată când s-a realizat la nivel mondial implantarea unei proteze de stern și cutie toracică realizată din compozit printat 3D din titan și polietilenă.

AGERPRES