Externe

Ambasada SUA de la Jakarta prezintă scuze după ce șefului armatei indoneziene i s-a refuzat intrarea în SUA

Ambasada americană în Indonezia a prezentat scuze autorităților de la Jakarta duminică după ce șefului armatei indoneziene, generalul Gatot Nurmantyo, i s-a refuzat intrarea pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, relatează DPA.

„Ambasadorul american Joseph Donovan a cerut scuze ministrului de externe indonezian Retno Marsudi pentru orice inconveniență creată generalului Gatot Nurmantyo”, menționează ambasada într-un comunicat publicat pe site-ul său internet. „Ambasada SUA a fost și rămâne dispusă să faciliteze călătoria generalului în SUA”, se mai spune în comunicatul în care se subliniază că „rămânem angajați față de parteneriatul nostru strategic cu Indonezia”.

Armata indoneziană este suspectată de încălcări ale drepturilor omului, dar generalul Gatot Nurmatyo nu a fost acuzat de astfel de încălcări, potrivit DPA.

Generalul urma să asiste la o conferință la Washington consacrată luptei împotriva extremismului, la invitația generalului american Joseph F.Dunford, șeful Statului Major Interarme, dar i s-a interzis îmbarcarea într-un avion al companiei EAU sâmbătă la Jakarta, potrivit armatei indoneziene, citată de AFP.

Accesul generalului fusese refuzat de Agenția americană însărcinată cu controlul vămilor și protecția frontierelor, a indicat purtătorul de cuvânt al armatei indoneziene, Brigjen Wuryanto, adăugând că generalul Nurmantyo decisese să nu mai participe la conferință până când această situație nu va fi clarificată.

„Cu puțin timp înainte de plecare, comandantul forțelor armatei indoneziene și soția sa au fost notificați de compania aeriană că nu erau autorizați să intre pe teritoriul american”, a declarat Wuryanto într-o conferință de presă.

Ambasada indoneziană la Washington trimisese o notă Departamentului de Stat cerând clarificări, iar ministrul de externe indonezian Retno Marsudi ceruse explicații Ambasadei SUA la Jakarta.

De la numirea sa în iulie 2015, generalul Nurmatyo, al cărui mandat se termină în 2018 și care ar avea ambiții politice, potrivit analiștilor, a constituit obiectul mai multor controverse, potrivit AFP. În ianuarie, el suspendase orice cooperare militară cu Australia, după descoperirea unui material de instruire, considerat nerespectuos la adresa Indoneziei și a forțelor sale armate. Acesta ordonase de asemenea vizionarea unui film cu conținut anticomunist de către membrii forțelor armate.

AGERPRES

Related Articles

Back to top button