Argentina: Coaliția președintelui Mauricio Macri, învingătoare în alegerile legislative de la mijlocul mandatului

Președintele de centru-dreapta al Argentinei, Mauricio Macri, a obținut o nouă victorie electorală – coaliția sa, Cambiemos, a câștigat alegerile legislative de la mijlocul mandatului și își va consolida poziția în Parlament, ceea ce îi va permite să își continue reformele liberale începute, relatează AFP.

Cu ocazia revenirii sale electorale după doi ani fără mandat, fosta șefă a statului Cristina Kirchner (2007-2015) a fost aleasă senatoare, asigurându-și o imunitate parlamentară care o va ține departe de închisoare, în cazul în care va fi condamnată în cazurile de corupție în care este inculpată.

Coaliția Cambiemos a ieșit pe prima poziție în 15 din 24 de provincii, inclusiv în cele mai importante patru provincii ale țării (provinciile Buenos Aires, Cordoba, Santa Fe, Mendoza, dar și în capitala Buenos Aires), conform rezultatelor publicate în cursul nopții de autoritatea electorală.

Numărul exact de locuri obținut de fiecare partid nu va fi știut decât în cursul zilei de luni, însă guvernul își va întări cu siguranță prezența în cele două camere ale Parlamentului.

Coaliția de centru-dreapta, la putere din decembrie 2015, nu dispune în prezent decât de o majoritate relativă (87 din 257 de mandate de deputat și 15 din 72 de mandate de senator), însă a reușit să guverneze datorită unor alianțe cu alte forțe politice.

Conform unei proiecții de duminică seară a postului de televiziune TN, coaliția ar urma să aibă 108 mandate de deputat, comparativ cu 145 pentru opoziție.

Acest rezultat „îi va permite președintelui să negocieze cu guvernatorii (de opoziție) și cu sindicatele de pe o poziție de forță”, a subliniat politologul Rosendo Fraga.

Provincia Buenos Aires a atras duminică toate privirile. În această provincie, unde se află 40% din electoratul din întreaga țară, candidatul Cambiemos, Esteban Bullrich, a obținut 42,2% din voturi, devansând lista Cristinei Kirchner (36,3%), care și-a asigurat totuși un loc de senatoare, după numărarea voturilor din aproape 70% din secții.

De la alegerea sa în urmă cu doi ani, Mauricio Macri a liberalizat economia Argentinei, a treia din America Latină. Rezultatele întârzie să apară, iar inflația rămâne ridicată (17% de la începutul anului), însă creșterea economică s-a relansat: 1,6% în primul semestru și o prognoză de 3% pentru întreg anul 2017.

Dornic să atragă investiții străine, guvernul își consolidează astfel puterea și arată că poate să contracareze o tentativă de revenirea electorală a Cristinei Kirchner, învinsă de un candidat al puterii puțin carismatic.

Duminică, jumătate din mandatele Camerei Deputaților și o treime din locurile din Senat au fost reînnoite.

AGERPRES