CCM a constatat circumstanţele care justifică interimatul funcției de Preşedinte al R. Moldova

Curtea Constituţională a constatat circumstanţele care justifică interimatul funcției de Preşedinte al Republicii Moldova pentru exercitarea obligației constituționale de numire în funcție a unui ministru, comunică MOLDPRES.

Magistrații Curții au constatat ca circumstanţă, care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al R. Moldova în cadrul procedurii de remaniere a ministrului Apărării, refuzul deliberat al Președintelui de a-și îndeplini obligația constituțională de numire a candidaturii propuse repetat de Prim-ministru, ceea ce constituie, în sensul articolului 91 din Constituție, imposibilitate temporară de a-și exercita atribuția în cauză.

Curtea a decis că în temeiul articolului 91 din Constituție, în ordinea exercitării interimatului, Președintele Parlamentului sau Prim-ministrul va emite, în calitate de Președinte interimar, decretul de numire în funcția de ministru al Apărării și va primi jurământul acestuia.

Avizul Curţii Constituţionale este definitiv, nu poate fi supus nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

La 12 septembrie curent, Prim-ministrul Pavel Filip a propus Președintelui statului, Igor Dodon, candidatura lui Eugen Sturza pentru funcția de ministru al Apărării, aceasta fiind respinsă de Președinte. Ulterior, Premierul a înaintat repetat aceeași candidatură, care din nou a fost respinsă de şeful statului.

Eugen Sturza este licențiat în finanțe şi a activat în Guvern în perioada 2009-2013, fiind consilier al Prim-ministrului Republicii Moldova în Guvernul Filat. Ulterior a deţinut funcţia de şef al cabinetului Prim-ministrului R. Moldova în Executivul condus de Iurie Leancă. În prezent este vicepreședintele Partidului Popular European din Moldova.