Breaking News

Siegfried Mureșan: Parlamentul European își propune pentru 2018 un buget inovator, orientat către viitor

Trimisul special al AGERPRES, Dana Piciu, transmite: Europarlamentarul Siegfried Mureșan a declarat marți că Parlamentul European își propune pentru 2018 un buget inovator, orientat către viitor și care să permită Uniunii Europene să vină cu o perspectivă pentru prosperitatea și siguranța cetățenilor săi.

„Pentru 2018 ne propunem un buget care să fie inovator, care să fie orientat către viitor și care să permită UE să vină cu o perspectivă pentru prosperitate și siguranță pentru cetățenii săi. Prioritățile bugetului pe anul viitor, în ochii Parlamentului European, ar trebui să fie în primul rând creșterea și crearea de locuri de muncă și în al doilea rând siguranța cetățeanului și dorim să realizăm aceste lucruri investind în cercetare, inovare, infrastructură, IMM-uri, programele ERASMUS. Vrem să consolidăm o serie de măsuri referitoare la combaterea șomajului în rândul tinerilor, vrem în același timp să îi susținem pe tinerii agricultori, vrem să consolidăm agențiile UE care au răspundere în domeniul justiției și a afacerilor interne, CEPOL, Eurojust, EASO, Frontex, EUROPOL. Dorim să facem mult mai multe în materie de apărare la nivel european și asta pentru că este mult mai logic să dăm banii o dată și bine pentru apărarea europeană și apoi să profităm cu toții de rezultatele și de roadele muncii noastre, în formatul nostru de 28 de state membre”, a spus Mureșan în plenul Parlamentului European, în cadrul dezbaterilor referitoare la poziția PE asupra Proiectului de buget al Uniunii Europene din 2018.

Europarlamentarul român a menționat că, pentru a atinge țintele prioritare pe care le-a enumerat, Parlamentul European își propune, printre altele, să sporească finanțarea cu 22,5 milioane de euro pentru programul COSME — programul pentru IMM-uri, finanțarea Consiliului European pentru Cercetare cu 15 milioane euro în plus, sporirea finanțării cu 32 de milioane de euro pentru programul ERASMUS.

„În ce privește relațiile externe, pentru că este în interesul fundamental al Uniunii Europene să fie înconjurată de țări sigure, cred că trebuie să alocăm resurse în primul rând vecinătății imediate, pentru că de acolo apar principalele riscuri. (…) Când vine vorba de relațiile cu partenera noastră Turcia, alături de care am reușit să depășim criza migrației și a refugiaților, vreau să spun pe scurt următoarele: atâta timp cât Turcia se îndepărtează de standardele europene ar trebui să ne asigurăm că în mod special fondurile de preaderare și susținerea reformelor politice în Turcia ar trebui reduse, pentru că în materie de reforme politice Turcia se îndreaptă, în momentul de față, într-o direcție care este complet opusă standardelor europene”, a menționat acesta.

Urmând procedura bugetară obișnuită, Comisia pentru bugete a Parlamentului European l-a desemnat, la data de 24 noiembrie 2016, pe deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PMP) ca negociator-șef (raportor) din partea Parlamentului European pentru Bugetul UE din 2018. Este pentru prima dată când un deputat european din partea României negociază, în numele Parlamentului European, bugetul Uniunii Europene.

Bugetul anual al Uniunii Europene a fost, în 2016, de 155 de miliarde de euro, în 2017 de 158 de miliarde de euro, valoarea estimată pentru anul 2018 fiind de 160 miliarde de euro.

Raportul privind poziția Parlamentului European asupra Proiectului de buget al Uniunii Europene pentru 2018 urmează să fie votat miercuri în plen.

AGERPRES