Diferența dintre soldurile menționate de Eurostat și datele publicate de MFP provine din metodologia de calcul

Diferența dintre soldurile menționate de Eurostat și datele publicate de Ministerul Finanțelor Publice provine din metodologia de calcul, precizează MFP, în urma informațiilor apărute marți, potrivit cărora deficitul bugetar a depășit 4% în cel de-al doilea trimestru.

‘Ținta de deficit de 2,96% din PIB anual, stabilită pentru anul 2017, nu este în pericol. Diferența dintre soldurile menționate în comunicatul Eurostat și datele publicate lunar pe site-ul MFP provine atât din metodologia de calcul, sistemul european de conturi (SEC) utilizând metoda pe angajamente, cât și din impactul generat conform metodologiei de calcul a deficitelor trimestriale ajustate sezonier. Astfel, execuția bugetului general consolidat conform metodologiei naționale la finele trimestrului I al anului 2017 a prezentat un excedent de 0,19% din PIB anual, iar în trimestrul al II-lea bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 0,96% din PIB’, informează ministerul.

Pe de altă parte, spune MFP, execuția bugetului general consolidat pe primele nouă luni indică un deficit de 0,81% din PIB, fapt care demonstrează că România se încadrează în ținta de deficit de 2,96% din PIB anual, stabilită pentru anul 2017.

‘Precizăm că valoarea comunicată de Eurostat, de 4,1% din PIB trimestrial, este calculată pe baza soldului ESA ajustat sezonier, prin raportare la valoarea trimestrială a PIB. Aceasta reflectă componenta de trend a deficitului bugetar înregistrat în trimestrele anterioare, și raportată la PIB din trimestrul II, trimestru în care PIB înregistrează de obicei o valoare nominală mai redusă decât în trimestrele III și IV ale anului. Reamintim că, în anul 2016, PIB din trimestrul II a fost de 178,7 miliarde de lei, reprezentând 23,5% din PIB anual. Valoarea cea mai ridicată a PIB trimestrial s-a înregistrat în trimestrul IV, fiind de 228,9 miliarde de lei. În trimestrul II al anului 2017, valoarea PIB a fost de 197,5 miliarde lei, având aceeași pondere în PIB prognozat pentru anul 2017’, precizează sursa citată.

Conform MFP, în datele publicate de Eurostat se observă că același indicator a înregistrat un maxim de 3,7% din PIB în trimestrul II din anul 2016, în condițiile în care deficitul pe întregul an a fost de 3% din PIB.

‘Raportat la perioada comparabilă din 2016 (trimestrul II) se observă că deficitul bugetar a crescut cu 0,4 p.p. la 4,1% din PIB. Trebuie precizat că ajustarea a condus la valori foarte scăzute în trimestrele III și IV din 2016, respectiv 2,3% și 2,1%. Așadar, datele trimestriale publicate nu sunt de natură a explica valorile anuale. Este de așteptat o astfel de evoluție sezonieră și pentru trimestrele III și IV din 2017, astfel încât să se ajungă pe întregul an la valoarea de sub 3% din PIB’, mai arată sursa citată.

În Marea Britanie și România, deficitul guvernamental a înregistrat cea mai mare creștere din rândul statelor membre, în trimestrul doi din 2017, comparativ cu precedentele trei luni, arată datele publicate marți de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În Uniunea Europeană și în zona euro, deficitul guvernamental a urcat cu 0,2 puncte procentuale, în trimestrul doi din 2017, comparativ cu precedentele trei luni.

Deficitul guvernamental al României a urcat de la 3,6% din PIB în primul trimestru din acest an, la 4,1% în perioada aprilie-iunie 2017, în timp ce în Marea Britanie deficitul a urcat de la 1,1% la 3,4%. Totuși, România are cel mai ridicat nivel al deficitului din UE (unde acest indicator s-a situat la 1,3% în trimestrul doi din 2017).

AGERPRES