Gravură originală a lui Albrecht Dürer, donată Muzeului de Artă din Târgu Mureș

O gravură originală a lui Albrecht Dürer, denumită ‘Sfântul Ieronim în chilia sa’, a fost donată Secției de Artă a Muzeului Județean Mureș de către Artmark, a anunțat miercuri, la Târgu Mureș, Horia-Roman Patapievici, președintele casei de licitații.

‘Artmark, care este o instituie privată, vrea să facă acest gest simbolic de sprijinire a unei instituții de stat, de artă, din Târgu Mureș. Este un gest de prețuire față de târgumureșeni și este un gest simbolic pe piața acestor bunuri de artă, în sensul că o instituție de artă sprijină un muzeu care este de stat. În societatea capitalistă normală nu există o concurență, statul reprezintă binele comun și privații exprimă binele lor personal. Nu, privații participă la binele comun și Artmark notifică această filosofie că nu suntem în concurență cu muzeele, suntem în perfectă armonie cu ele. Iar pentru Muzeul din Târgu Mureș avem numai cuvinte de gratitudine pentru împrumuturile pe care ni le-a acordat la diferite evenimente, suntem foarte recunoscători’, a declarat Horia-Roman Patapievici, într-o conferință de presă.

Șeful Secției de Artă a Muzeului Județean Mureș, Ioan Șulea, a declarat că gravura donată este o lucrare renascentistă, de foarte bună calitate și este imprimată în 1514, valoarea acesteia fiind de 3000-3500 de euro.

‘Lucrările lui Albrecht Dürer sunt foarte rare, mai ales în România. Ca parte spectaculoasă, pentru mine absolut normală, este partea de perspectivă, de lumină, de compoziție, de elemente care se găsesc în religia catolică și în creștinism, în care apare leul ca și corespondent al Sf. Ieronim sau craniul, crucea. Toate astea vin să marcheze toată tema profundă pe care autorul a fost marcat nu numai în această lucrare. Odată ce intră în patrimoniul Muzeului Județean, al Muzeului de Artă, va deveni cea mai valoroasă pentru că nu avem până acum o lucrare de grafică la suma de 3000—3500 de euro. Noi nu avem pictură grafică, sculptură, doar ca pondere va pot spune că 30% din lucrările muzeului sunt lucrări de grafică achiziționate după 1948, lucrări de grafică tematice pentru perioada respectivă. Sunt foarte puține de dinainte de 1948’, a spus Ioan Șulea.
Acesta a arătat că în momentul în care a văzut lucrarea în catalogul Artmark, împreună cu conducerea Muzeului Județean Mureș s-a decis achiziționarea acesteia. Alături de gravura lui Dürer s-a decis și cumpărarea unor tablouri, ‘Odaia Copiilor’ și ‘Hercule’ de Hegedus Laszlo, valoarea totală fiind de 80.000 de euro.

Cele două picturi vor fi achiziționate din fonduri provenite de la Consiliul Județean Mureș dar și din donațiile care de vor aduna la „Balul Palatului’, primul bal cu specific vienez din istoria orașului Târgu Mureș, care va avea loc în data de 7 noiembrie.

Gravura lui Dürer va fi expusă imediat ce va intra în posesia Muzeului, a menționat Șulea.

AGERPRES