Isărescu: Sistemul bancar are nevoie de o cultură bancară comună

Sistemul bancar din România înglobează 54.000 de angajați, o adevărată breaslă, și este nevoie de o cultură bancară comună, a declarat miercuri Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), în cadrul „Banking Compliance Summit”, organizat de Institutul Bancar Român (IBR).

„La nivel european, o serie de directive europene alocă părți importante cerințelor de competență și cunoștințe necesare personalului care activează în diferite arii ale activității bancare. Am mai menționat directivele europene privind creditul ipotecar, dar și cele privind instrumentele financiare, chiar dacă pentru unele categorii de personal, în special cel din rețea, din front office, modalitatea de conformare cu nivelul de compentențe și cunoștințe este lăsat la latitudinea angajatorului”, a spus Isărescu.

Aceasta nu înseamnă, spune el, că raportarea unui trainig intern și examinarea internă asigură cel mai bun cadru educațional calitativ.

„Nu am nimic cu in-house training. Cel mai eficient mod îl reprezintă cel al zidurilor chinezești. Adică segregarea activităților. În acest sens, în condițiile în care industria bancară din România înglobează 54.000 angajați, o adevărată industrie, breaslă, și să nu vă promovați interesele de breaslă este foarte… aveți interese comune, de breaslă. Mai trebuie și o cultură bancară comună. Sunt lucruri care se pot face la comun în concordanță cu media bancară. IBR dispune de logistica educațională necesară implementării proceselor de training și examinare de realitate. Aveți nevoie de așa ceva”, a precizat guvernatorul BNR.

AGERPRES