Gunther Oettinger: Există premise ca România să se încadreze în acest an și în anul următor în ținta de deficit de 3%

Comisarul european pentru buget și resurse umane, Gunther Oettinger, a declarat, joi, că există premise ca România să se încadreze în acest an și în anul următor în ținta de deficit de 3%.

„Ne aflăm în contact foarte strâns noi, precum și specialiștii și reprezentanți ai Guvernului și cei de la Eurostat și Comisia Europeană. Politica bugetară națională se află în sarcina Guvernului național și în sarcina politicienilor naționali. Baza pe care o are România este în continuare una relativ bună, aveți un grad de îndatorare, pe ansamblu, relativ bun și, de asemenea, o dezvoltare, o creștere economică relativ bună. Este recomandarea noastră de a vă încadra în acei 3% și consider că atât pentru acest an, cât și pentru anul următor există premise ca România să se încadreze în această țintă de 3%”, a afirmat Gunther Oettinger, după o întâlnire la Parlament cu membrii comisiilor parlamentare reunite pentru afaceri europene și pentru buget, finanțe, bănci.

El a făcut aceste precizări, fiind întrebat în legătură cu datele Eurostat potrivit cărora deficitul României a atins 4,1% după primele 6 luni ale anului.

Comisarul european s-a întâlnit cu membri ai comisiilor de specialitate pentru a discuta despre viitoarele obiective ale UE și despre finanțarea acestora.

„Pregătim în momentul de față cadrul financiar al Europei pentru următorul deceniu. Vorbim despre o Europă cu 27 de state membre și vorbim atât de sarcini și obiective de îndeplinit tradiționale, cât și de obiective noi. Bugetul european este de o importanță foarte mare pentru România pentru că în special în chestiuni ce privesc infrastructura relevanța este foarte mare, mai ales pentru statele noi membre. În momentul de față desfășurăm o analiză critică a chestiunilor care trebuie derulate pe viitor atât în contextul politicii agrare comune, cât și în politica de coeziune, precum și în cercetare. Opiniile și propunerile care au venit din comisiile reunite aici au fost foarte utile”, a afirmat Gunther Oettinger.

El a menționat că bugetul european se ridică la 150 miliarde de euro.

„Bugetul european se ridică la circa 150 miliarde de euro și acum trebuie să vedem cum vom reuși să acoperim gaura care se va naște în urma părăsirii de către prietenii noștri britanici a UE”, a subliniat oficialul european.

Acesta a spus că deputații și senatorii și-au exprimat deschiderea pentru a contribui pe viitor la dezvoltarea sectoarelor precum cercetarea și inovarea, fără să aibă de suferit sectoare tradiționale — politica de coeziune, politica agrară comună și dezvoltarea rurală.

„La discuțiile despre următorul cadru financiar al UE, România joacă un rol important pentru că în prima jumătate a anului 2019 va avea președinția Consiliului Uniunii Europene. Dorința mea este de a finaliza elaborarea cadrului financiar european înainte de alegerile europene ce vor avea loc în iunie 2019 și în acest sens va fi nevoie de o colaborare strânsă între instituțiile europene. Pentru a îndeplini aceste sarcini mă aflu aici la București pentru a discuta cu reprezentanții Parlamentului, pentru a discuta cu președintele, primul ministru, pentru a vedea unde se va putea sprijini de către România acest demers”, a mai spus Gunther Oettinger.

AGERPRES