Breaking News

Donald Trump declară stare de „urgență a sănătății publice” asupra opiaceelor

Președintele SUA, Donald Trump, a ridicat joi criza dependenței de opiacee la rangul de stare de „urgență a sănătății publice” și a promis că va eradica acest flagel în SUA care ucide aproape 150 de americani zilnic, relatează AFP.

Președintele american intenționase inițial să declare stare de „urgență națională”, dar Casa Albă a optat în final pentru stare de „urgență a sănătății publice de amploare națională”, formulă considerată mai adaptată pentru a riposta acestei crizei a opiaceelor, stupefiante care fac ravagii prin dependență și provoacă zeci de mii de morți anual în SUA.

„Putem fi generația care pune capăt crizei opiaceelor”, a declarat cel de-al 45-lea președinte al SUA în cadrul unui anunț făcut la Casa Albă, înconjurat de foști toxicomani, rude ale victimelor din cauza supradozelor și medici specializați.

„Ne va lua mai mulți ani, chiar decenii, pentru a ne debarasa societatea de acest flagel”, a recunoscut el, dar „lucrând împreună, vom învinge criza opiaceelor”. „Ne vom elibera țara de teribila suferință a abuzurilor de droguri”, a asigurat el.

Se estimează că circa două milioane de americani sunt în prezent dependenți de opiacee, o categorie de stupefiante care înglobează medicamentele analgezice eliberate pe bază de rețetă precum OxyContin, Fentanyl, precum și heroina, amestecată adesea cu substanțe de sinteză.

În acest context, președintele-miliardar a afirmat joi că Agenția americană a medicamentului (FDA) ceruse deja ca un „opiaceu cu grad înalt de risc” — pe care nu l-a numit — să fie retras de pe piață imediat.

El a mai avertizat că va urmări „destul de rapid” în justiție persoanele și întreprinderile „care au făcut rău americanilor.

Donald Trump a promis de altfel să evoce împreună cu omologul său chinez Xi Jinping, în cursul apropiatei sale vizite la Beijing, cazul Fentanylului, un opiaceu de sinteză produs în China. Și, potrivit lui, Xi „va face câte ceva” în legătură cu aceasta.

Trump recunoscuse în august că situația sanitară provocată de criza opiaceelor releva o situație de urgență națională. O astfel de declarație ar fi permis deblocarea fondurilor federale prevăzute în caz de dezastre naturale.

În mod contrar, declarația de urgență a sănătății publice nu deblochează niciun fond suplimentar din partea guvernului federal, dar Casa Albă va cere Congresului să crească fondul alocat acestei crize, au afirmat responsabili ai administrației.

Această declarație prezidențială va fi în vigoare 90 de zile și va putea fi reînnoită.

Măsura, au subliniat aceiași responsabili, urmează să permită Ministerului Muncii să deblocheze fonduri destinate în mod normal salariaților deplasați pentru a le consacra unor persoane suferind de o dependență de opiacee și a le ajuta să se desprindă din „ciclul dependenței și al șomajului”. Ea va facilita, de asemenea, accesul la tratamente prin telemedicină pentru persoanele care locuiesc în zone rurale, lovite cel mai dur de această criză.

În afară de anunțul împotriva acestei dependențe, Donald Trump a împărtășit auditoriului o amintire din istoria sa personală. Mai precis, din cea a fratelui să decedat Fred Trump, care — a spus el — a avut o „viață foarte dură din cauza alcoolului”. El îmi spunea: „Nu bea !”, a povestit el. „Și l-am ascultat. Din acea zi, eu nu am mai luat niciun pahar”, asigură el, subliniind că dependențele trebuie combătute încă de la cea mai fragedă vârstă.

Potrivit unei comisii speciale, creată de Donald Trump împotriva dependenței și a abuzului de opiacee, 142 de americani mor în fiecare zi din cauza unei supradoze de opiacee în 2015, adică mai mulți decât numărul victimelor accidentelor rutiere și al omuciderilor prin împușcare.

New York Times estimează că 60.000 de persoane au murit în SUA din cauza supradozei de opiacee în SUA în 2016, adică o creștere cu 19 % față de 2015.

AGERPRES