Liviu Pop: Vrem să plătim o bună parte din sentințele judecătorești
Ministrul Educației, Liviu Pop, a declarat vineri, la Craiova, că, prin următoarea rectificare bugetară, vor fi asigurate salariile dascălilor până la sfârșitul anului și, de asemenea, o parte din sumele necesare pentru plata sentințelor judecătorești.
„Lucrăm la proiectul de buget și la rectificarea bugetară și pot spune că intenția noastră este de a aloca educației cel mai mare buget, anul viitor, din ultimii zece ani, în conformitate cu programul de guvernare. Prin rectificarea bugetară pe care o pregătim, toate salariile sunt asigurate, nu avem o problemă de salarizare. Vrem să plătim o bună parte din sentințele judecătorești cu care suntem datori față de cadrele didactice. Se va aloca o sumă. Nu pot spune, azi, că toți banii necesari, aproximativ 670 milioane lei îi vom aloca, dar o bună parte dintre ei, dar eu zic că mai mult de jumătate din această sumă se va aloca. Am speranțe că spre finalul lunii noiembrie vom avea sumele clare. Ceea ce nu alocăm anul acesta prin rectificare clară se va regăsi în bugetul de anul viitor. Deci nu vom rămâne datori față de cei care au sentințele câștigate și, în conformitate cu actele normative, trebuie să le asigurăm plata. Eu îmi doresc să dăm toate sentințele anul acesta, să nu mai avem datorii față de cadrele didactice”, a spus Pop, într-o conferință de presă la Craiova.
Ministrul Educației a afirmat că a fost introdusă în Parlament o inițiativă legislativă semnată de premierul României, președintele Camerei Deputaților, vicepremier și ministrul Educației, prin care se schimbă modalitatea de finanțare în învățământ, în sensul că banii pentru salarii vor fi alocați în mod direct școlilor și nu vor mai trece prin consiliile locale.
„Prin consiliile locale se vor duce doar sumele pentru reparații, întrețineri și cheltuieli de funcționare. Banii vrem să îi ducem direct la unitatea școlară, pe salarii, prin inspectoratele școlare. Și în același timp dobânzile pe care le au sentințele câștigate de profesori, astăzi trebuie plătite sau de unitatea școlară sau de unitatea administrativ teritorială locală. Prin această propunere de lege, vrem ca toate dobânzile să fie plătite de la bugetul de stat exact cum au fost plătite sentințele judecătorești”, a spus Liviu Pop.
AGERPRES