Daea: Peste 9.500 de producători s-au înscris în programul de tomate; rezultatele se vor vedea în balanța comercială a acestui produs

Peste 9.500 de producători s-au înscris în acest an în programul de tomate lansat de Ministerul Agriculturii, iar rezultatele se vor vedea în timp și în balanța comercială a acestui produs, a declarat, luni, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, la o dezbatere pe teme agricole.

„Nu ne așteptam la un rezultat atât de bun, dar pentru că mulți producători de legume au văzut că au primit banii în primul ciclu au creat spații noi și așteptăm ca în lunile următoare să vedem tomatele pe piață. Programul are două etape legate de ciclul de producție, primul s-a încheiat și 4.378 de producători care s-au înscris în program au cultivat, au produs, au vândut, au desființat cultura și au încasat și banii în momentul în care au putut aduce la minister deconturile pentru cantitatea de 2.000 de kilograme pe care trebuia obligatoriu să o vândă ca să beneficieze de subvenții. Ciclul II înseamnă producerea de tomate în perioada octombrie, noiembrie și decembrie și în acest ciclu s-au înscris și au plantat și acum valorifică produsele mai mult de 4.000 de legumicultori. O parte au vândut cantitatea de 2.000 de kilograme, iar 33 de producători au depus deja deconturile, urmând ca și ceilalți să o facă ca să își ia banii”, a precizat Daea.

Acesta a explicat că programul de tomate s-a constituit foarte greu, „chiar mult prea greu știind că în țară ai specialiști în domeniu”, însă mulți dintre aceștia „erau în afara realității”.

„Una vorbeai cu ei când stabileai programul și alta se realiza în spate, pentru că oboseala hârtiei și a analizelor fără un rezultat practic, din nefericire, pe mulți i-au scos în afara realității. Concret, nu mă așteptam ca unii specialiști, nu toți, să nu aibă încredere în acest program și în discuțiile pe care le-am avut căutau tot felul de explicații tehnice, dar care erau de fapt teoretice, și de aceea a fost plecatul meu în plină iarnă la legumicultori, pentru a implementa acest program. Este regretul profesiei mele, pentru că știam că sunt specialiști în țară, dar nu toți se legau de viața practică”, a spus ministrul.

În opinia acestuia, producătorii care s-au înscris în program nu au primit niciun leu înainte, „au fost determinați doar cu entuziasm” și cu garanția că vor avea sprijinul financiar prevăzut dacă vor realiza producția și o vor valorifica.

„Acești oameni care s-au înscris în program au fost determinați doar cu entuziasm. Nu le-am dat nimic, nu au primit niciun leu, doar garanția că le vom da banii la timp dacă vor realiza acea producție și o vor valorifica. Lucru care s-a și întâmplat. La anul sigur vor fi mai mulți și se va vedea în timp și în balanța comercială a acestui produs”, a precizat șeful MADR.

Întrebat de ce prețul roșiilor era, la Indagra, de 15 lei pe kilogram, în condițiile în care programul a fost un succes, Daea a menționat că prețurile diferă de la o zonă la alta, adăugând că speră ca producătorul să îl înțeleagă pe consumator și să nu crească prețurile în mod artificial.

„Nu vă contrazic, dar prețurile diferă de la o zonă la alta. Am văzut la Deva, în piață, kilogramul de roșii cu 7 lei. Este important ca producătorul să îl înțeleagă pe consumator, în așa fel încât să nu ajungem la o situație de disconfort în care să folosească acest moment și să crească prețurile în mod artificial, pentru că vorbim și de sprjinul dat de stat. Eu am văzut că sunt și roșii mai ieftine, chiar sub patru lei, de la cei care au prelungit ciclul și valorifică la prețuri mai mici. Important este că se realizează aceste tomate în țară și prețurile în mod natural trebuie să scadă”, a subliniat șeful de la Agricultură.

Potrivit ministrului, astfel de programe vor fi extinse și către alte produse deficitare identificate în balanța comercială, însă acest lucru nu se va întâmpla din 2018, pentru că atunci va intra programul privind susținerea suinelor.

„Am un regret în ceea ce privește programul privind susținerea suinelor. Îl doream și pe acesta implementat în acest an, dar din nefericire nu l-am realizat. Acesta se află în Parlament pentru a-l modifica în funcție de cele stabilite cu Uniunea Europeană”, a adăugat Petre Daea.

Potrivit datelor statistice prezentate în conferință, România importă de 280 de ori mai multe roșii față de cât exportă. Numai în 2016, valoarea exporturilor s-a cifrat la 250.000 de euro, în timp ce importurile au sărit de 70,1 milioane de euro.

AGERPRES