Sanatate

Sub 46% dintre persoane știu că fibrilația atrială poate duce la accident vascular cerebral 

Doar 48% dintre oameni sunt conștienți de fibrilația atrială, un procent mai mic decât cel observat în cazul altor boli comune, se arată în concluziile unui studiu realizat recent în Statele Unite care a constat în monitorizarea unui grup de persoane din zece țări, citat de Xinhua.

Fibrilația atrială (AF) reprezintă un ritm neregulat al inimii, sau aritmie, ce poate duce la formarea de cheaguri de sânge, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și alte complicații cardiace, conform Asociației Americane a Inimii.

Potrivit Centrului de Control și Prevenire a Bolilor din Statele Unite (US CDC), între 2,7 și 6,1 milioane de persoane din această țară au fibrilație atrială, o problemă de sănătate care implică, la nivel național, costuri de circa 6 miliarde de dolari anual.

Costurile medicale pentru persoanele care au fibrilație atrială sunt cu circa 8.705 de dolari pe an mai mari în comparație cu cele care nu manifestă această problemă medicală, menționează sursa citată.

Pentru a înțelege gradul de conștientizare privind fibrilația atrială în rândul populației, o echipă internațională de oameni de știință a realizat un sondaj transversal, prin intermediul internetului, în zece țări — Argentina, Australia, Canada, Germania, Japonia, Thailanda, Olanda, Uganda, Marea Britanie și Statele Unite.

În cadrul cercetării publicată săptămâna trecută sub titlul ”Research and Practice in Thrombosis and Haemostasis”, specialiștii au descoperit că gradul de conștientizare cu privire la fibrilația atrială varia între 25% și 69% în aceste țări, iar gradul de conștientizare cu privire la factorii de risc asociați acestei probleme de sănătate a variat între 8% și 52%.

Mai puțin de 46% dintre participanții la sondaj erau conștienți de faptul că fibrilația atrială poate conduce la accident vascular cerebral.

”Identificarea fibrilației atriale este la fel de ușoară ca luarea pulsului. Nu necesită un test de diagnosticare costisitor”, a subliniat într-un comunicat de presă unul dintre autorii principali ai studiului, doctor Aaron Wendelboe de la Centrul pentru Științe Medicale din cadrul Universității din Oklahoma. ”Și deoarece identificarea de timpuriu (a bolii) și (începerea) tratamentului poate fi un mod facil de prevenire a unui accident vascular cerebral, creșterea gradului de conștientizare a populației cu privire la fibrilația atrială ar trebui să fie o prioritate de sănătate publică”, a atras atenția Wendelboe, citat sâmbătă de Xinhua.

Se estimează în că în lume trăiesc 33,5 milioane de persoane cu fibrilație atrială, conform unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății, precizează Xinhua.

AGERPRES

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button