BERD: România a revenit la ritmurile de creștere de dinaintea crizei

Economia României ar urma să înregistreze anul acesta o creștere de 5,3%, urmând ca în 2018 avansul economic să se reducă ușor, la 4,2%, potrivit celor mai recente prognoze publicate marți de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Comparativ cu precedentele prognoze din luna mai, BERD și-a îmbunătățit estimările privind evoluția economiei românești cu 1,3 puncte procentuale pentru acest an, de la 4% până la 5,3%, și cu 0,7 puncte procentuale pentru anul următor, de la 3,5% până la 4,2%.

„Mai multe țări, în special România și Turcia, înregistrează ritmuri de creștere comparabile cu nivelurile înregistrate înaintea crizei”, susține BERD.

La nivel general, BERD și-a îmbunătățit semnificativ prognozele de creștere pentru 2017, grație exporturilor mai mari, relansării investițiilor și prețurilor mai mari la materii prime, care sprijină o relansare solidă. Ritmul mediu de creștere înregistrat în țările din regiunea în care operează BERD ar urma să fie de 3,3% în acest an, cu 0,9 puncte procentuale mai mult decât în prognozele publicate în luna mai și după o creștere de doar 1,9% în 2016.

„Această relansare amplă este o evoluție binevenită. Ea creează, de asemenea, o fereastră de oportunitate pentru derularea reformelor care vor asigura sustenabilitatea ritmurilor solide de creștere pe termen lung”, apreciază economistul șef al BERD, Sergei Guriev.

BERD susține că cele mai recente prognoze ale sale sunt supuse la numeroase riscuri, inclusiv tensiunile geopolitice, amenințările de securitate, politicile populiste din economiile avansate și gradul ridicat de concentrare a surselor de creștere globală.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituționali din România, cu investiții în țară de 7,6 miliarde euro în peste 400 de proiecte. Totalul investițiilor în sectorul agroalimentar este de 10,3 miliarde euro, în 624 proiecte în țările în care operează BERD, din care 700 milioane euro investiți în România în 36 de proiecte.

Comisia Națională de Prognoză a revizuit săptămâna trecută estimările privind creșterea economică a României în 2017, la 6,1%, de la 5,6% cât preconizase anterior.

Și Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit de la 4,2% la 5,5% estimările privind evoluția economiei românești în acest an, în raportul „World Economic Outlook”, publicat pe 10 octombrie.

De asemenea, FMI și-a îmbunătățit și prognoza privind ritmul de creștere înregistrat de economia României în 2018, până la 4,4%, față de avansul de 3,4% preconizat în aprilie.

Banca Mondială anunța, la rândul său, pe 20 octombrie, că economia României ar urma să crească peste potențial în 2017 și în 2018, conform celei mai recente actualizări a raportului Economie regională, migrație și mobilitate în Europa și Asia Centrală.

AGERPRES