Moneda națională,la cea mai slabă cotație din ultimii 5 ani;BNR a anunțat un curs de 4,6198 lei/euro

Moneda națională s-a depreciat miercuri în raport cu euro și a ajuns la cea mai slabă cotație din ultimii cinci ani, cursul anunțat de Banca Națională a României (BNR) fiind stabilit la 4,6198 lei, cu 2,30 de bani (0,5%) mai mult în comparație cu valoarea din ședința precedentă, de 4,5968 lei pentru un euro.

Pe data de 3 august 2012, Banca Națională a României a anunțat un curs de schimb de 4,6481 de lei pentru un euro, iar la momentul respectiv deprecierea monedei naționale a fost legată de procedurile privind suspendarea președintelui Traian Băsescu. O cotație similară pentru moneda națională a fost consemnată și pe data de 26 iulie 2012, când Banca Națională a României a anunțat un curs de schimb de 4,6205 de lei pentru un euro.

Moneda națională s-a depreciat miercuri și în fața dolarului american, cotația fiind stabilită de BNR la 3,9810 lei, mai mult cu 0,64 bani (0,16%) în comparație cu ședința precedentă, când un dolar american valora 3,9746 lei.

Francul elvețian a fost cotat la 3,9869 lei, în creștere cu 1,27 bani (0,32%), comparativ cu valoarea de 3,9742 lei, stabilit în ședința precedentă.
Gramul de aur s-a scumpit, miercuri, cu 81,79 de bani (0,5%), până la 163,9971 lei, de la 163,1792 lei, cât se stabilise marți.

Pe piața interbancară, cursul euro/leu a ajuns miercuri dimineață la 4,63, însă a recuperat ulterior, evoluția fiind pusă de analiști pe seama declarațiilor de marți ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Ciprian Dascălu, economist șef al ING Bank România, a declarat pentru AGERPRES, că piața a reacționat după comentariile băncii centrale, care a spus că va permite o volatilitate mai mare pe curs și una mai redusă de ratele de dobândă.

De asemenea, Horia Braun, economistul-șef al BCR, pune evoluția cursului pe seama mesajului transmis de guvernatorul Isărescu în conferința de presă de marți.

„Totuși, aș vrea să precizez că fluctuația de circa 0,6% nu e ceva neobișnuit pe o piață valutară cu flotare liberă, atât că ne obișnuisem noi în perioadele recente cu o volatilitate mai mică. Interpretarea mea a ceea ce a anunțat BNR ieri este că, din punctul lor de vedere, pe care îl consider foarte corect, este preferabil să avem o volatilitate mai mică a dobânzilor, a ROBOR, decât a cursului, în condițiile în care pe o piață liberă nu pot fi controlate toate variabilele în același timp. Cum cursul euro/leu părea țintuit de ceva vreme în pragul lui 4,60, era un echilibru instabil acolo, fiindcă exista percepția puternică în piață că acel nivel e apărat strict de BNR. Noua retorică a băncii centrale a semnalat însă că această redută poate fi cucerită. Asta nu înseamnă însă că nu mai există opreliști pentru deprecierea leului și mai ales nu din cauza măsurilor așteptate din partea Guvernului, care cred ca au avut o influență nesemnificativă asupra evoluției monedei naționale de ieri”, a explicat Horia Braun.