Guvernatorul BNR: România se confruntă cu un deficit în creștere de personal cu pregătire înaltă

România se confruntă cu un deficit în creștere de personal cu pregătire înaltă, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, adăugând că populația inactivă însumează aproape patru milioane de persoane, care deși au vârsta necesară nu muncesc, nu caută un loc de muncă și nici nu desfășoară o activitate pe cont propriu.

„Avem excedent de forță de muncă la primar și gimnazial, forța de muncă mai puțin pregătită. Un excedent de forță de muncă la categoria profesioniști există, dar el este în scădere. Totodată, avem un deficit în creștere a forței de muncă cu pregătire înaltă. Aceasta este cerută din ce în ce mai mult în România și este în creștere. Avem o populație inactivă de aproape patru milioane de persoane cu vârstă cuprinsă între 15 și 64 de ani, care, deși sunt în vârstă de muncă, nu au și nici nu caută un loc de muncă, dar nici nu desfășoară o activitate pe cont propriu”, a afirmat Isărescu, în conferința de presă în care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflației.

Potrivit acestuia, din această populație inactivă, doar 10% ar fi disponibilă să muncească, deși nu caută o slujbă. În plus, jumătate din aceste persoane trăiesc în mediul rural, 46% au doar studii gimnaziale, iar 50% au studii liceale și postliceale sau o școală profesională.

Dintre tineri, numai 80% sunt la școală, ceilalți nefiind implicați în nicio activitate, a punctat Isărescu.

În altă ordine de idei, guvernatorul BNR a atras atenția asupra faptului că se observă un anumit grad de tensionare pe piața muncii, care reprezintă o problemă structurală.

„Se conturează o altă problemă serioasă, și anume un grad de tensionare a pieței muncii, pe care noi ne-am propus să-l analizăm. Nu este în ograda neapărat a noastră, dar știm că o tensionare a pieței muncii înseamnă o problemă structurală în piața muncii, care împinge salariile în sus. Deci, chiar dacă nu ai avea o politică salarială, să spunem stimulativă, salariile tot tind să crească datorită migrației, de exemplu, a faptului că omul, când vine din străinătate, vine cu alte pretenții, dar și din această tensionare”, a explicat Mugur Isărescu.

AGERPRES