Maiorescu a fost un model, o personalitate complexă, enciclopedică a culturii române, a afirmat joi ministrul Justiției, Tudorel Toader, la Universitatea „Titu Maiorescu” din București, cu prilejul marcării unui secol de la trecerea în eternitate a patronului spiritual al instituției.
„V-ați ales un patron spiritual de cel mai înalt rang (…) care vă obligă, dar pe al cărui patronaj l-ați onorat pe deplin. (…) Unii spun că nu aveți nevoie de modele, eu sunt pe deplin convins că aveți nevoie de modele, mai ales că este un model demn de urmat, dar greu dacă nu imposibil de egalat”, le-a spus ministrul celor prezenți în Aula Magna a universității.
În opinia ministrului, Maiorescu „a rămas în analele Universității din Iași, în istoria învățământului românesc prin acțiunile chiar reformatoare pe care le-a realizat în calitate de rector”.
„Documentele vremii și analele Universității din Iași consemnează, într-adevăr, dinamismul dânsului, consemnează dorința de reformare, de schimbare, dar consemnează și acele impulsuri specifice vârstei pe care o avea. Maiorescu a venit, ulterior, la București, dar cred că matricea lui oarecum s-a structurat în perioada ieșeană, pentru că e fondator la Junimea, a scris în Convorbiri literare, a avut compania culturală a personalităților marcante din cultura română. A devenit și rector al Universității din București. Prin urmare, cred că puține exemple puteți da de o personalitate care să fie rector și la Iași și la București, la două mari universități din țară, lăsându-și până la urmă amprenta pe fiecare segment de activitate socială, culturală, politică pe care a desfășurat-o, fie ca deputat, fie ca senator, ca ministru al Cultelor, ca ministru al Educației, ca ministru al Justiției timp de un an de zile. Toate acestea creionează, definesc o personalitate dedicată patriei, dedicată poporului”, a afirmat ministrul Justiției.
Vorbind „ca rector suspendat al Universității din Iași” și ca profesor la Facultatea de Drept ieșeană, Tudorel Toader a lăudat activitatea științifică, socială și doctorală a colectivului profesoral și studenților Universității „Titu Maiorescu”, instituție de învățământ privat despre care a spus că „respectă standardele de educație, de cercetare științifică și de implicare de inserție socială a studenților”.
Ministrul Educației, Liviu Pop, a opinat că relația dintre Universitatea „Titu Maiorescu” și patronul său spiritual, „un reper valoric ce produce efecte benefice asupra învățământului universitar din România”, evidențiază „dorința de a înnoi învățământul pentru a-l poziționa în zona de maximă influență pentru configurarea unei țări moderne, ancorată în activitatea externă, dar puternic legată de rădăcinile culturii tradiționale”.
Personalitatea, opera și activitatea lui Titu Maiorescu, contribuția acestuia la dezvoltarea culturii și civilizației românești a fost evocată de prof. univ. dr. Iosif Urs, președintele Universității „Titu Maiorescu”, prof. univ. dr. Smaranda Angheni, rectorul Universității „Titu Maiorescu”, acad. Alexandru Surdu, acad. Eugen Simion, prof. univ. dr. Mircea Duțu, directorul Institutului de Cercetări Juridice ‘Acad. Andrei Rădulescu’ al Academiei Române, dr. Dan Petre, director general al Institutului Diplomatic Român. Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanu a transmis un mesaj din partea patriarhului BOR, Daniel, în care a fost elogiată personalitatea marelui om politic și intelectual român, reper și model al universității care îi poartă numele.
Cu acest prilej a fost lansată lucrarea „Maiorescu, primul secol din eternitate”, editată de universitate cu acest prilej, care reunește exegeze semnate, printre alții, de patriarhul Daniel, Eugen Simion, Ioan-Aurel Pop, Alexandru Surdu, Iosif Urs, Dan Mihai Bârliba, Mircea Duțu, Sorin Ivan.
La evenimentul organizat de Universitatea ‘Titu Maiorescu’ în parteneriat cu Academia Română, Comisia Națională a României pentru UNESCO, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Culturii și Identității Naționale și Academia Oamenilor de Știință din România au fost prezenți reprezentanți ai Guvernului, ai Parlamentului și ai Bisericii Ortodoxe Române, membri ai corpului diplomatic acreditat la București, academicieni, profesori, studenți, elevi.
Manifestarea a inclus spectacolul „Dor de Eminescu”, susținut de Ion Caramitru, și un concert de muzică clasică și modernă al Ansamblului Violoncellissimo, condus de prof. univ. dr. Marin Cazacu.
AGERPRE