NEVOIA DE DIALOG, NEVOIA DE CONCESII

În prima zi de week end pesediști s-au întâlnit la Băile Herculane pentru ”a-și trage sufletul”, eliberându-se de împresurarea ”societății civile” din piața publică a Bucureștiului. Într-o stațiune istorică, încă dominată de ruinele vechiului regim, într-un peisaj mirific al Naturii și unul deplorabil al reconstrucției liderii PSD s-au gândit că ar fi nimerit să-și facă un prim bilanț al guvernării, încercând astfel să iasă din încercuirea săptămânală acelor care și-au făcut un constant obicei de a se întâlni cu zecile, cu sutele sau chiar cu miile pe fondul unor chemări despre care nu voi vorbi acum. Astăzi mă simt dator să descopăr nevoia de imagine a PSD+ALDE, cu atât mai mult cu cât realizările despre care s-a vorbit la Herculane sunt vii, reale, greu de ignorat, așa cum și votul majoritar parlamentar le dă dreptul de a pune în practică programul de guvernare, trecut prin votul Parlamentului.

Nu știu dacă reacția străzii ar fi o probă a libertății de exprimare sau o slăbiciune gravă a actualei guvernări în menținerea ordinii și disciplinei publice, izvorâtă din textul de lege. Nu putem să nu observăm o anume intimidare a guvernanților în fața străzii, a pretențiilor acesteia de a ignora prevederile legii întru organizarea unor manifestări publice, în spații de altfel destinate circulației rutiere, de exemplu.

Poate de aceea se simte nevoia unei schimbări de strategie, o reacție diametral opusă ”trecerii cu vederea”, decontării reacției lor de a se bucura de dreptul câștigătorului de a se impune. Se vorbește despre un miting pro-guvernare, despre o încercare firească de a sări în apărarea  celor care au câștigat adeziunea majorității, astfel încât să nu rămână pe piață imaginea deformată a celor care au adus opoziția nebărbătească în piața publică, doar pentru că în Parlament, acolo unde se duc adevăratele bătălii politice, cele care contează, totul este ridicol, totul este hilar, totul se desfășoară într-o totală inferioritate a liberalilor, partidul care încearcă să se recomande ca fiind forța politică ce încearcă să-și asume nevoia unei alternative la guvernare.

Dar, ceea ce au făcut pesediștii la  Herculane, nu poate fi trecut sub tăcere, ci ar trebui pus la dispoziția străzii în primul rând, să li se ofere o lecție deschisă, cu datele la vedere, cu buna credință scoasă din beciuri, poduri, mansarde, încercând să recuperăm astfel calea ceea dreaptă, onestitatea, bucuria unei solidarități decisă de dorința sinceră de a da respectul cuvenit valorii reale, autentice, necesară pasului înainte, pas care ne asigură acel viitor mult visat.

Iată despre ce poate fi vorba. Iată de unde ar trebui să începem dialogul, dezbaterea de idei, fără a ne îndepărta de spiritul critic care ne unește, care ne face mai înțelepți, care ne dă voie să recunoaștem unde am greșit, când am greșit și ce se poate face pentru a ne repara aceste erori, astfel încât mersul înainte, pasul înainte să nu sufere, ci, di contra, să se întremeze.

”Raportul de evaluare deja celebru a fost prezentat în şedinţă de către Liviu Dragnea. Concret, ce a realizat Guvernul din ce a a promis în ultimele 10 luni de guvernare? Sunt 44 de pagini, şi pe puncte, 100 de realizări în absolut toate domeniile: economic, social, dezvoltare regională, fonduri europene. Totodată, în acelaşi document mai este trecută şi aprobarea a 2% din PIB pentru Apărare”. De fapt, măsura este asumată la începutul anului 2015, de câtre toate partidele politice, la iniţiativa lui Klaus Iohannis, când a chemat toate partidele la Cotroceni, după instalare. Ca atare, nu poate fi o măsură îndeplinită de Guvern.

Astfel, documentul enumeră creşteri de salarii in mai multe domenii, creşterea punctului de pensie și a pensiei minime garantate,  masuri în educaţie precum introducerea disciplinelor „educaţie tehnologica” și „educaţie economică” în programa şcolară, la măsuri pentru „combaterea evaziunii” precum introducerea mecanismului „split TVA” sau măsuri pentru mediul de afaceri precum înfiinţarea ministerului pentru Mediul de Afaceri.

Redăm, în continuare, cele mai importante măsuri:

– Creştere economică medie de 5,5%. trecerea de la economia bazată pe eficienţă la economia bazată pe inovaţie. Să devenim a 13-a economie în UE. În prezent ocupăm locul 17.

– Încadrarea în criterii privind aderarea la zona Euro.

– Modernizarea infrastructurii. Creşterea absorbţiei fondurilor europene. Investiţii publice cu impact semnificativ în economie. Realizarea obiectivelor economice: – creşterea economică medie, obiectiv asumat 5,5% (realizat 7%) – Valoare PIB 2017 asumată: 815 mld. lei (realizat 842) Datoria Guvernamentală asumată : 39% din PIB (37,4% realizat) – deficit bugetar asumat, mai mic de 3% din PIB (2,96% realizat)

– creşterea clasei de mijloc (peste un milion de români vor avea salariul peste 1.000 de euro brut)

– locuri de muncă: crearea a peste 850.000 de noi locuri de muncă până în 2020 – reducerea şomajului sub 3,5%, până în 2020.

– reducerea sărăciei: reducerea cu 1.5 milioane a numărului de persoane cu risc de sărăcie

La capitolul realizări sunt trecute: creşterea salariilor în sectorul public, creşterea numărului de contracte full time sau creşterea salariului minim pe economie.

Acesta ar trebui să fie platforma de la care se poate începe o discuție credibilă, necesară chiar anumitor corecții, care ne-ar deschide orizontul unor comunicări puse în folosul tuturor, fără obsesia patimilor și ale orgoliilor rănite.

ADI CRISTI