Scriitorul Jean-René Van der Plaetsen a câștigat premiul Interallie pe 2017

Scriitorul și jurnalistul francez Jean-René Van der Plaetsen a câștigat miercuri premiul Interallie pe 2017 pentru romanul „La nostalgie de l’honneur”, publicat de editura Grasset, un volum dedicat bunicului său pe linie maternă, generalul Jean Crepin, un reprezentant de marcă al Rezistenței franceze din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, informează AFP.

Jean-Rene Van der Plaetsen, recompensat în octombrie și cu premiul Jean Giono, a fost desemnat câștigător al premiului Interallie pe 2017 în cel de-al treilea tur de scrutin, cu șapte voturi. François-Henri Désérable („Un certain M. Piekielny”) a primit trei voturi, iar Nicolas d’Estienne D’Orves („La gloire des maudits”) a primit un vot. Lista finaliștilor din acest an a fost completată de Alice Zeniter, autoarea romanului „L’art de perdre”.

„La nostalgie de l’honneur” este primul volum publicat de Jean-René Van der Plaetsen, care deține funcția de director delegat al publicației Figaro Magazine.

Cartea lui prezintă destinul bunicului pe linie maternă al scriitorului, simpatizant al lui Charles de Gaulle, erou al bătăliei de la Bir Hakeim (1942), colaborator apropiat al generalului Leclerc în timpul eliberării Franței, înainte de a deveni comandant-șef în Algeria și, apoi președintele companiei Aerospatiale.

Dincolo de portretul acestei figuri familiale, cartea vorbește despre acei ofițeri francezi care, după Al Doilea Război Mondial, în timpul căruia au contribuit la eliberarea Europei de sub dominația nazistă, au plecat să lupte în străinătate împotriva celora care își cereau independența, în Indochina și în Algeria.

Scriitorul s-a declarat foarte emoționat să primească acest premiu literar chiar în ziua aniversării nașterii generalului Leclerc (născut pe 22 noiembrie 1902 și decedat în 1947). „Dedic acest premiu generalului Leclerc și tuturor acelora care au luptat alături de el”, a declarat Jean-Rene Van der Plaetsen.

Scriitorul a fost crescut în cultul eroilor francezi. „Este un fapt: epoca noastră nu mai are simțul onoarei. De aceea, întrucât a pierdut gustul pentru îndrăzneală și pentru panaș, este uneori atât de plictisitoare”, a afirmat scriitorul și jurnalistul francez.

Cartea lui reprezintă mai puțin o biografie a aceluia căruia scriitorul îi spune „Bunic”, ci mai degrabă o meditație despre valorile tradiționale, inclusiv despre fidelitate.

Premiul Interallie a fost creat în 1930 și a fost conceput inițial pentru a recompensa un roman scris de un jurnalist. Acest trofeu literar este atribuit în fiecare an în luna noiembrie de un juriu care se reunește în restaurantul Lasserre din Paris.

În 2016, premiul Interallie a fost atribuit scriitorului Serge Joncour, desemnat învingător pentru romanul său intitulat „Repose-toi sur moi”, publicat de editura Flammarion.

Prix Interallie încheie sezonul marilor premii literare franceze din 2017. Pe 26 octombrie, Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze a fost câștigat de Daniel Rondeau, pentru volumul „Mechaniques du chaos”. Premiul Goncourt, cel mai prestigios trofeu din literatura francofonă, a fost decernat pe 6 noiembrie scriitorului Eric Vuillard pentru romanul „L’ordre du jour”. În aceeași zi, premiul Renaudot a revenit scriitorului Olivier Guez pentru volumul „La disparition de Josef Mengele”. Pe 8 noiembrie, Philippe Jaenada a câștigat premiul Femina pe anul 2017, care i-a fost atribuit pentru volumul „La serpe”. Scriitorul Yannick Haenel a câștigat pe 9 noiembrie premiul Medicis pentru roman francez cu volumul „Tiens ferme ta couronne”.

AGERPRES