Vișniec: România – extrem de competitivă în primul rând pe plan cultural; cimentul mental al Europei este cartea

Președintele de onoare al Târgului Gaudeamus 2017, dramaturgul și jurnalistul Matei Vișniec, a afirmat miercuri, în deschiderea salonului, că România este extrem de competitivă pe plan cultural, subliniind că, alături de carte și cultură, cimentul mental al Europei este creativitatea.

„România este extrem de competitivă în primul rând pe plan cultural. Mă bucur că mă aflu aici, înconjurat de oameni care cred, ca și mine, că un atu enorm, gigantic al României este cultura, creativitatea românească. Artiștii români sunt cei care fac, în acest moment, mai mult decât alți profesioniști ca România să existe în imaginarul universal”, a spus Vișniec.

El a subliniat că mesajul său vine într-un moment de „fragilitate” a Europei. „Eu vin cu acest mesaj într-un moment când Europa este fragilă. Ne aflăm aici într-un templu al cărții, într-un laborator al imaginației, ori tocmai că avem nevoie acum de imaginație ca să relansăm Europa. Pentru că este singura ambarcațiune pe care ne aflăm. Nu există altă alternativă, vreo ideologie, altă utopie, decât această casă comună. Iar Europa, când pronunț acest nume pentru mine înseamnă în primul rând locul de naștere a acestui obiect fantastic care este cartea. Dacă vrem să identificăm Europa printr-un singur cuvânt putem folosi acest cuvânt „carte” sau „cultură”. (…) Adevărata identitate a acestui spațiu în care am intrat, pe care îl construim este cultura. Cimentul mental al Europei este cartea, cultura și, în primul rând, creativitatea”, a arătat Vișniec.

La rândul său, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Cristea, care a vorbit în numele invitatului de onoare al acestei ediții a Gaudeamus — Uniunea Europeană, al cărui stand are genericul „Acasă în Europa”, a spus că acest fapt reprezintă o premieră mondială.

„Cred că este o premieră mondială ca Uniunea Europeană să fie invitat de onoare la un târg internațional de carte și atunci am încercat să pregătim pentru dumneavoastră, pentru iubitorii de lectură un stand în care să vă simțiți ca acasă. Vom vorbi la acest stand, în multe evenimente, și de aspectele care țin de muncă și de cele care țin de viața personală, pentru că în Uniunea Europeană una din preocupările noastre este să îl ajutăm pe cetățean să găsească un echilibru cât mai bun între viața profesională și viața personală”, a declarat Angela Cristea.

Ea a amintit atelierele care vorbesc despre programul Erasmus, despre planul de investiții al UE, despre viitorul Uniunii Europene, precum și despre „cum să citim, să ne hrănim sănătos sau să ne bucurăm de prezent”.

Remarcând tradiția organizării celor 24 de ediții ale Târgului Gaudeamus, ministrul Culturii și Identității Naționale, Lucian Romașcanu, a anunțat că în cadrul unei întâlniri cu Asociația Editorilor și cu reprezentanți ai distribuitorilor au fost stabilite o serie de „planuri extrem de concrete pentru încurajarea lecturii”.

„Unul dintre ele îl va cuprinde și pe Gaudeamus, astfel încât, în parteneriate, pentru că deja este titularul unui savoir faire extrem de important, să facă din evenimentul Gaudeamus Călător un prilej de întâlnire nu numai unde Radio România are studiouri teritoriale, ci și în toate capitalele de județ, astfel încât oamenii, tinerii, elevii, copiii să aibă șansa să pună mâna pe carte tipărită, cititul cărții tipărite neavând egal ca experiență”, a spus Romașcanu.

Președintele director general al SRR, Georgică Severin, a afirmat că „poate cea mai de succes formă culturală în care s-a manifestat Radioul în ultimul sfert de veac” este Gaudeamus, „ca o dovadă că atunci când iubești cultura, când iubești cartea și mai ales când nu ești dispus la compromisuri acest fenomen poate să existe”.

Președintele Institutului Cultural Român, partener Gaudeamus — Radio România, Liliana Țuroiu, a remarcat că, la fel ca la târgurile din străinătate, unde este organizator, la Gaudeamus ICR vorbește despre același lucru — piața editorială din România.

Aproximativ 300 de expozanți, peste 800 de evenimente editoriale și profesionale derulate non-stop, personalități ale peisajului cultural național, numeroase ateliere de creație și evenimente dedicate celor mai tineri vizitatori constituie reperele majore ale celei de a 24-a ediții a Târgului Internațional Gaudeamus — Carte de Învățătură, care va avea loc de miercuri până duminică, în Pavilionul central al Romexpo.

Programul de vizitare a Gaudeamus, un proiect cultural susținut de Ministerul Culturii și Identității Naționale, este zilnic între orele 10,00 și 20,00.

AGERPRES