Salvați Copiii: Proiectul de modificare a ordonanței privind asociațiile scoate în afara priorităților statului drepturile copilului

Organizația Salvați Copiii afirmă că proiectul de lege de modificare a OG 26/2000 cu privire la asociații și fundații scoate în afara priorităților naționale drepturile copilului și în acest sens face un apel public la parlamentari, pentru a nu susține acest proiect de lege.

„La 27 de ani de la ratificarea Convenției ONU privind drepturile copilului, proiectul de lege de modificare a OG 26/2000 cu privire la asociații și fundații scoate în afara priorităților naționale drepturile copilului. Organizația Salvați Copiii își exprimă profunda îngrijorare cu privire la conținutul Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații și face, astfel, un apel public la parlamentari, pentru a nu susține acest proiect de lege, care aduce grave deservicii protejării drepturilor copilului în România”, se arată într-un comunicat de presă al organizației.

În acest sens, organizația susține că a decis transmiterea unui punct de vedere către Președintele Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale și Președintele Comisiei juridice, de disciplină și imunități, din cadrul Camerei Deputaților, considerând că noul cadrul legal propus cu privire la recunoașterea statutului de utilitate publică constituie un „regres legislativ și instituțional”, din cauză că „drepturile copilului, ca parte a domeniul larg al drepturilor omului, nu reprezintă, pentru inițiatorii proiectului de lege, un domeniu de activitate de luat în considerare”.

„În plus, renunțarea la includerea drepturilor copilului, ca domeniu distinct, arată o lipsă a preocupării pentru activitățile de promovare și apărare a intereselor copilului. Deși întreaga legislație a României gravitează în jurul principiului interesului superior al copilului, copiii și tinerii bucurându-se, conform art. 49 alin. (1) al Constituției României, ‘de un regim special de protecție și de asistență în realizarea drepturilor lor’, și în contextul numirii în curând a unui Avocat al Copilului, proiectul de lege nu are în vedere concretizarea acestei norme constituționale. Conform principiilor de drept, orice reglementare adoptată cu consecințe asupra domeniului respectării și promovării drepturilor copilului ‘se subordonează cu prioritate principiului interesului superior al copilului’. Nerespectarea acestei condiții atrage după sine o potențială invocare a neconstituționalității legii de modificare propuse”, se mai arată în comunicatul de presă.

În opinia reprezentanților Salvați Copiii, orice limitare a libertății de exprimare și de acțiune a organizațiilor independente, în special cu privire la respectarea drepturilor copilului (incluse în domeniul larg al drepturilor omului), reprezintă „o amenințare la adresa valorilor democratice și o încălcare” a Convenției ONU privind drepturile copilului și a Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

„Stabilirea unui regim discriminatoriu de control financiar pentru organizațiile neguvernamentale, prin stabilirea obligației de a publica, semestrial, în Monitorul Oficial al României, declarația de venituri și cheltuieli pentru semestrul precedent. În prezent, legea obligă organizațiile neguvernamentale de utilitate publică să publice anual, cu resurse proprii, situația lor financiară. Măsura prin care se cere publicarea semestrială a declarației de venituri și cheltuieli nu este și nu poate fi motivată de un interes de asigurare a transparenței financiare, dacă luăm în considerare faptul că pentru instituțiile publice și nici pentru celelalte entități de drept privat nu există această obligație”, mai afirmă aceeași sursă.

Potrivit comunicatului, reglementările propuse „nu vor îndeplini nicio funcție socială reală”, fiind de altfel „imposibil” de implementat din punct de vedere practic, având în vedere multitudinea formelor de control și de raportare financiară stabilite de instituțiile finanțatoare, naționale și europene (anuale și periodice, interne și externe, preventive și postoperatorii etc.) ce se vor suprapune noii obligații semestriale.

Propunerea legislativă prevede, potrivit inițiatorilor, social-democrații Șerban Nicolae și Liviu Pleșoianu, modificarea OG 26/2000 privind organizarea și funcționarea asociațiilor, fundațiilor și federațiilor, în sensul transparentizării finanțărilor obținute de acestea, precum și pentru restricționarea și clarificarea recunoașterii utilității publice a ONG-urilor care au obținut acest statut.

AGERPRES