UE nu investește suficient în prevenirea bolilor cronice

Țările care sunt membre ale UE nu investesc suficient în prevenirea bolilor cronice, potrivit unui raport al Comisiei Europene (CE) despre starea de sănătate din 2017 a populației, publicat joi, informează AFP.

„E mai bine să previi decât să combați și, totuși, noi nu facem asta”, a declarat cu regret Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru Sănătate, la o conferință de presă organizată la Bruxelles.

„Doar 3% din bugetele pentru sănătate sunt consacrate prevenirii maladiilor netransmisibile, în contextul în care tratamentul acestor boli monopolizează 80% din bugete”, a subliniat un raport realizat de CE în colaborare cu OCDE și Observatorul european al sistemelor și politicilor de sănătate.

Aceste boli sunt asociate cu factori „pe care putem să îi prevenim — consumul de alcool, fumatul, lipsa exercițiilor fizice”, a declarat Vytenis Andriukaitis, reamintind că o cincime din populația cu vârste de peste 15 ani este supraponderală și că Europa este regiunea cu cel mai mare consum de alcool din lume.

Raportul pune accent și pe inegalitățile sociale în raport cu sănătatea.

Potrivit aceluiași document, europenii cu cele mai mici venituri sunt mai puțin dispuși să respecte recomandărilor medicilor și să facă exerciții fizice timp de 150 de minute pe săptămână. Totuși, țări precum Danemarca și Suedia reușesc să nu respecte această corelație, care se dovedește a fi însă deosebit de pronunțată în Slovenia și Marea Britanie.

În plus, fumatul este mai răspândit în rândul persoanelor care nu au un loc de muncă (46%) și al persoanelor care întâmpină cu regularitate dificultăți în a-și achita facturile (43%).

Aceleași inegalități se regăsesc și în ceea ce privește prevenția: de exemplu, în medie, 72,5% dintre femeile din UE cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani care au studii superioare au făcut cel puțin un control medical de depistare a cancerului mamar în ultimii doi ani. În rândul femeilor fără studii universitare, acest procent este de 66,3%. Diferența ajunge la 20 de procente în țări precum Bulgaria, Polonia, Ungaria, Grecia, Cipru și Republica Cehă.

Comisia Europeană pune accent și pe accesul la îngrijirile medicale. Un european din patru ajunge la serviciile de urgențe medicale din cauza lipsei accesului la un medic generalist, iar acest procent este de peste 70% în Slovacia.

AGERPRES