Senatorul PNL Alina Gorghiu a declarat vineri că Opoziția a obținut o victorie de etapă la dezbaterile pe legile Justiției prin reglementările privind numirea procurorilor șefi și a afirmat că toate amendamentele care pot modifica substanțial legislația ar putea fi adoptate în plenul Parlamentului.
Ea a adăugat că în modificările privind Statutul judecătorilor și procurorilor discutate la comisia specială „sunt multe alte necorelări”.
„Evident că sunt aspecte în continuare de neconstituționalitate în modificările făcute cel puțin în ultimele zile. Ne vom gândi foarte clar cum le sumarizăm astfel încât să putem să atacăm la Curtea Constituțională modificarea pe legea 303. Luni subiectul la comisie va fi legat de răspunderea magistraților, unde iarăși vom avea o multitudine de opinii și veți vedea atunci poziția PNL. (…) Ce m-a surprins însă este că CSM a venit cu niște propuneri nu chiar bune pentru sistemul judiciar, dar nu am să critic CSM acum, cred că e mai important că s-a ajuns la un text civilizat. Curtea Constituțională vede cum am susținut și noi, și anume că scoaterea președintelui din procedura de numire a procurorilor cu funcții înalte înseamnă golirea de conținut a atribuțiilor președintelui, motiv pentru care sunt convinsă că și cei din majoritatea parlamentară au acceptat până la urmă varianta pe care o propunem noi”, a concluzionat ea.
Comisia parlamentară specială pentru legile Justiției a decis vineri că numirea în funcțiile de procuror general, procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism va fi făcută de președintele României la propunerea ministrului Justiției, menținând forma actuală a Statutului judecătorului și procurorului.
AGERPRES