Comisarul Hahn: Suportul bugetar va fi alocat Republicii Moldova până la finele anului curent

Suportul bugetar din partea UE pentru realizarea a patru programe evaluate va fi alocat Republicii Moldova până la sfârșitul anului curent. Despre acest lucru a anunțat ieri Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, în timpul întrevederii cu Prim-ministrul Pavel Filip, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului.

Oficialii au discutat, de asemenea, despre implementarea Acordului de Asociere RM-UE și direcțiile prioritare ale parteneriatului în perioada următoare. Premierul a apreciat dialogul constant dintre autoritățile Republicii Moldova și cele ale Uniunii Europene, remarcând că în ultimele două luni au fost organizate mai multe reuniuni bilaterale. Pavel Filip a specificat că Guvernul este determinat să continue implementarea angajamentelor asumate în fața partenerilor europeni.

De asemenea, Pavel Filip a spus că, drept urmare a rezultatelor pozitive constate de misiunea de evaluare a Fondului Monetar Internațional, s-a ajuns la un Acord la nivel de personal, care confirmă implementarea cu succes a reformelor asumate.

La rândul său, Comisarul European a felicitat Republica Moldova pentru semnarea Acordului privind asistența macrofinanciară din partea UE și a încurajat autoritățile să continue implementarea reformelor, subliniind că UE va susține acțiunile orientate spre dezvoltarea democrației și a statului de drept.

Un alt subiect abordat de oficiali vizează dinamica procesului de reglementare a conflictului transnistrean. În acest sens, a fost menționată deschiderea podului care leagă localitățile Gura Bâcului și Bâcioc. Comisarul Johannes Hahn a salutat progresele înregistrate în procesul de reglementare a conflictului transnistrean și de consolidare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului.