Breaking News

FSLI: La nivel mondial, 10% dintre copii au tulburări de învățare; până la 5% sunt cazuri grave

Circa 10% dintre copii, la nivel mondial, prezintă tulburări de învățare, iar între 3% și 5% sunt cazuri grave, în timp ce în România se estimează că ar exista aproximativ 250.000 de astfel de copii, atrage atenția Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), într-un comunicat remis marți AGERPRES.

„La nivel mondial, circa 10% dintre copii prezintă tulburări de învățare, iar între 3% și 5% sunt cazuri grave. Copiii cu dislexie, disgrafie, discalculie gravă nu pot învăța să scrie, să citească, să socotească folosind metodele clasice și au nevoie de atenție specială pentru a le asigura șanse egale cu ceilalți”, conform FSLI.

Potrivit sursei citate, în România nu există statistici exacte privind elevii care prezintă tulburări de învățare, lucru ce face dificilă intervenția în cazul acestora.

„FSLI estimează că ar fi vorba despre aproximativ 250.000 de astfel de copii, care au nevoie de condiții speciale de învățare și evaluare, precum și de pregătirea adecvată a cadrelor didactice. FSLI a contribuit, în perioada 2016 — 2017, la elaborarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr. 6/2016, care permit punerea în practică a legii și schimbarea statutului copiilor cu tulburări specifice de învățare în școala românească. Este pentru prima dată când dislexia, disgrafia, discalculia, disortografia au fost recunoscute printr-o lege în România”, se precizează în comunicatul FSLI.

Sindicatele din învățământ, în parteneriat cu Primăria București, au organizat, marți, o conferință cu tema „Adaptarea copiilor cu tulburări specifice de învățare (TSI) în școlile din România: provocări și oportunități pentru actualele politici educaționale”.

Potrivit documentului, scopul proiectului este acela de a contribui la înțelegerea corectă a tulburărilor specifice de învățare, cunoașterea dificultăților cu care se confruntă elevii cu TSI în clasă, identificarea predispozițiilor copiilor cu TSI, identificarea soluțiilor pentru sprijinirea integrării cu succes a copiilor cu TSI în învățământul de masă, formarea echipelor multidisciplinare din fiecare unitate parteneră (cadru didactic — consilier/logoped — părinte).

AGERPRES