Germania a salutat rezultatele negocierilor de la Viena

Autoritățile germane au salutat reluarea negocierilor privind reglementarea transnistreană în formatul „5+2” și sunt mulțumite de progresele realizate la Viena. Despre aceasta a declarat astăzi un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei, comentând rezultatele primei runde de negocieri în formatul „5+2” de după 2016, care s-au desfășurat în Austria în perioada 27-28 noiembrie, informează MOLDPRES, citând agenția rusă TASS.

„Salutăm desfășurarea discuțiilor oficiale la Viena după mai bine de un an. Astfel, partenerii de dialog își exprimă din nou angajamentul față de formatul „5+2” ca o modalitate coordonată de soluționare pe termen lung a conflictului”. MAE din Berlin a remarcat că „succesul practic poate fi obținut doar prin negocieri constante între părți în diferite formate”.

„Ne bucură faptul că s-a ajuns la compromis în chestiuni importante. Progresul arată că, strategia pașilor mici, pe care Germania a început să o pună în aplicare în timpul președinției OSCE în 2016, iar Austria a continuat-o cu succes în 2017, a fost corectă”. Ministerul de Externe al Germaniei a subliniat că Berlinul va continua să susțină eforturile OSCE privind reglementarea transnistreană, „cu respectarea integrității teritoriale și suveranității Republicii Moldova”.

În perioada 27-28 noiembrie, la Viena s-au desfășurat negocieri în formatul „5+2” sub egida Președinției Austriei în OSCE. Participanții au apreciat reușitele privind deschiderea circulației pe podul de la Gura Bâcului-Bâcioc, apostilarea diplomelor de studii din regiunea transnistreană, asigurarea funcționării normale a școlilor cu predare în baza grafiei latine din regiunea transnistreană, restabilirea legăturilor telefonice dintre cele două maluri ale Nistrului şi asigurarea accesului liber la terenurile agricole situate după traseul Tiraspol-Râbnița.

În același timp, părțile au convenit să continue eforturile de identificare a soluțiilor și pentru celelalte aspecte de pe agenda procesului de negocieri. Astfel, rămân a fi soluționate chestiuni privind înregistrarea automobilelor din regiunea transnistreană pentru admiterea acestora în traficul rutier internațional, asigurarea liberei circulații a persoanelor, bunurilor și serviciilor între cele două maluri ale Nistrului, implementarea altor înțelegeri convenite.

Ca urmare a discuțiilor purtate în formatul de negocieri „5+2”, a fost semnat un protocol, care va servi drept bază pentru continuarea procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană.