Lupta pentru controlul malariei a înregistrat o stagnare după mai mulți ani în care a fost consemnat un succes fără precedent, a anunțat miercuri Organizația Mondială a Sănătății, multe dintre state – în special cele mai intens afectate – raportând o înmulțire a cazurilor înregistrate, informează DPA.
Agenția cu sediul în Geneva a notat în raportul său anual privind malaria — World Malaria Report — ”o schimbare îngrijorătoare în traiectoria” bolii, datele indicând că mai puțin de jumătate dintre țările care prezintă cazuri de transmitere se află pe calea cea bună pentru atingerea obiectivelor deosebit de importante pentru controlul acestei afecțiuni mortale.
”Declinul general al cazurilor de malarie la nivel mondial au stagnat, fără îndoială. Și, în unele state și regiuni, începem să observăm o tendință reversibilă a progresului atins”, a precizat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Potrivit informațiilor, în 2016, 91 de țări au raportat un total de 216 milioane de cazuri de malarie, în comparație cu 211 milioane de cazuri în 2015 și 237 de milioane de cazuri în 2010.
Decesele înregistrate în 2016 au rămas la 440.000, aproximativ aceeași cifră raportată în 2015.
În cincisprezece țări, inclusiv 14 națiuni subsahariene și India, s-au înregistrat 80% din totalul de decese din cauza malariei.
”Opțiunea pe care o avem în față este clară. Dacă vom continua cu atitudinea specifică afacerilor — angajând același nivel de resurse și aceleași intervenții — ne vom confrunta aproape sigur cu o înmulțire a cazurilor de malarie și a deceselor”, a subliniat Ghebreyesus.
În acest ritm, ar putea fi posibilă un eșec în ceea ce privește atingerea obiectivelor pentru anul 2020 incluse în Strategia Tehnică Globală pentru Malarie a OMS.
”Ne aflăm la o răscruce. Doar printr-o acțiune urgentă și concertată a tuturor părților interesate vom putea reveni înapoi pe drumul cel bun pentru a atinge obiectivele incluse în strategia noastră globală pentru malarie”, se arată în raportul anual.
AGERPRES