Proiect MAI privitor la refugiați: Planul de integrare și ajutorul nerambursabil, prelungite de la 6 la 12 luni

Refugiații aflați pe teritoriul României vor fi ajutați să se reintegreze pe o perioadă de 12 luni, potrivit unui proiect de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 44/2004 privind integrarea socială a străinilor care au dobândit protecția internațională sau un drept de ședere în România, lansat luni în dezbatere publică.

Astfel, se dorește prelungirea de la 6 luni la 12 luni a perioadei în care persoanele care participă la programele de integrare și care nu au mijloace de întreținere să poată fi cazate în Centrele regionale de proceduri și cazare a solicitanților de azil din subordinea IGI sau în alte spații administrate de Ministerul Afacerilor Interne cu această destinație.

În plus, s-a propus prelungirea perioadei de aplicare a planului individual de integrare, de la 6 luni la 12 luni, corelativ cu perioada pentru care se acordă ajutorul nerambursabil.

Potrivit proiectului, se dorește „modificarea art.22 alin.(3), în sensul creșterii perioadei de acordare a ajutorului material din partea IGI, de la două la trei luni. Astfel, în practică s-a constatat că, de la momentul depunerii cererii de acordare a ajutorului nerambursabil până la plata lui efectivă, trec în medie trei luni”.

De asemenea, se dorește modificarea art.29 în sensul degrevării cazării în centrele regionale din subordinea IGI. În acest sens s-a considerat oportună extinderea acordării unei subvenții de 50% din costurile de chirie și pentru persoanele cărora li s-a prelungit cu încă 6 luni derularea programului de integrare.

Prin proiectul publicat pe site-ul MAI se propune „completarea art.7 în scopul aplicării unui tratament egal între cetățenii români și beneficiarii protecției internaționale, în ceea ce privește accesul la serviciile de asistență medicală, întrucât în practică interpretarea legislativă s-a dovedit a fi neunitară. De asemenea, alin.(3) nou introdus va aduce un plus de claritate cu privire la categoriile de persoane cu o formă de protecție care sunt asigurați fără plata contribuției, potrivit Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.

Potrivit celor mai recente date, gradul de ocupare a centrelor regionale este de peste 100%, trendul fiind în creștere, luând în considerare numărul de persoane care urmează a fi relocate în perioada imediat următoare.

„În această situație, IGI se va afla în imposibilitatea de a asigura recepția atât a persoanelor relocate, cât și a celor care vor solicita azil pe teritoriul României. Acest fapt impune întreprinderea de măsuri care să ofere noi posibilități de cazare, astfel încât procesul de integrare în societatea românească să nu fie afectat. Ca urmare, în proiectul de act normativ sunt aduse modificări OG nr.44/2004 menite a conduce la creșterea susținerii acordate pe perioada programului de integrare persoanelor cu protecție internațională, dar în același timp la responsabilizarea acestora pe tot parcursul implementării programelor specifice”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului.

Politica privind integrarea socială a cetățenilor statelor terțe are ca obiectiv oferirea posibilității acelora care și-au stabilit reședința sau domiciliul pe teritoriul României de a achiziționa un bagaj minim de cunoștințe și deprinderi, în principal prin cursuri de limba română, programe de orientare culturală și de consiliere, care să le permită accesarea celorlalte servicii și politici sociale în condiții asemănătoare celor oferite cetățenilor români.

Prin Memorandumul cu tema: „Punerea în aplicare a Concluziilor Consiliului European din 25-26 iunie 2015 pe componenta migrațiune”, aprobat de prim-ministrul Guvernului României, au fost stabiliți termenii și acțiunile de urmat de către țara noastră pentru a se alătura eforturilor statelor membre de a gestiona eficient fluxurile migrației ilegale.

Una dintre măsurile conținute de documentul de referință se referea la modificarea legislației specifice în domeniul azilului și
integrării, prin introducerea unor aspecte de asistență materială pentru persoanele cu o formă de protecție internațională.

AGERPRES