Mitropolitul Teofan: Să ne regăsim în chipul Preasfintei Fecioare Maria, al bătrânului Iosif, al îngerilor, al magilor și al păstorilor

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Teofan, afirmă în Pastorala de Crăciun că în atmosfera sfântă a sărbătorii Nașterii Domnului suntem chemați să ne regăsim și noi în chipul Preasfintei Fecioare Maria, al bătrânului Iosif, al îngerilor, al magilor și al păstorilor, iar mărturisirea lor să fie puterea mărturisirii noastre.

„În atmosfera sfântă a sărbătorii Nașterii Domnului, aducem în fața ochilor minții și a inimii voastre chipul binecuvântat al Preasfintei Fecioare Maria, al bătrânului Iosif, al îngerilor, al magilor și al păstorilor. Suntem chemați să ne regăsim și noi în chipurile lor, să tindem spre viața lor, iar mărturisirea lor să fie puterea mărturisirii noastre. Sfințenia Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, modestia bătrânului Iosif, simplitatea păstorilor, înțelepciunea și curajul magilor sunt izvoare de viață care ne pot adăpa credința și ne pot întări în atitudinea noastră mărturisitoare”, îndeamnă mitropolitul.

El consideră că „în vremurile pe care le trăim astăzi, cu părțile lor bune și rele, drepte și nedrepte, mărturisirea credinței celei adevărate și lupta pentru viețuirea cea dreaptă sunt la fel de importante ca în toate momentele istoriei Bisericii”, cuvintele lui Hristos legate de necesitatea mărturisirii fiind „tot atât de valabile astăzi precum atunci când au fost rostite”, respectiv „Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi și Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri”.

„Raportarea noastră la sărbătoarea Nașterii Domnului nu trebuie să fie o raportare ca la un eveniment petrecut cândva în istorie, fără legătură cu viața noastră de azi. Sărbătoarea Crăciunului nu este doar un prilej de a petrece cât mai plăcut în sânul familiei, de a schimba daruri între noi, de a ne bucura de o masă mai aleasă împreună cu cei dragi. Nașterea Domnului trebuie înțeleasă, trăită și mărturisită ca un eveniment permanent real, viu și cu urmări asupra vieții noastre. ‘Fecioara astăzi pe Cel mai presus de ființă naște’, spune cântarea Bisericii; ‘Astăzi S-a născut Hristos’, glăsuiește colindul. Sărbătoarea Nașterii Domnului are, așadar, un sens continuu prezent, profund, duhovnicesc, care ne privește direct și pe fiecare în parte. Ea este o chemare la conștientizarea statutului nostru de creștin, adică de cunoscător, trăitor și mărturisitor al Adevărului, Hristos-Dumnezeu. Ceea ce au împlinit păstorii și magii la Betleem și atitudinea mărturisitoare a creștinilor din vremuri mai vechi și mai noi constituie datoria, mandatul și lucrarea noastră, a creștinilor de azi”, accentuează mitropolitul Teofan.

Pentru înaltul ierarh, într-o lume marcată de „multă agitație, mult zgomot și insuportabilă tensiune”, în care „constatăm, în același timp, diminuarea și chiar pierderea conștiinței a ceea ce este bine sau rău cu adevărat”, „starea de veghe, osebirea duhurilor și lămurirea lucrurilor, uneori în cuptorul încercărilor, sunt și trebuie să fie pâinea și apa creștinului ortodox adevărat”, „atitudinea lui mărturisitoare” trebuind să cuprindă, „în principal, trei direcții: credința cea adevărată, familia și valorile creștine ale neamului”.

Mitropolitul Teofan pledează astfel pentru angajarea constantă și curajoasă a creștinului în apărarea familiei.

„Familia este supusă astăzi unor mari presiuni. Pe de o parte, grija excesivă pentru carieră și bunăstare materială creează mari probleme familiei, cu consecințe grele asupra relației dintre bărbat și femeie și, în mod special, asupra copiilor lor. Pe de altă parte, asistăm la tendințe tot mai agresive de a impune alte forme de conviețuire, străine familiei tradiționale, adâncind și mai mult confuzia și dezbinarea între oameni. Creștinul este chemat să conștientizeze acest lucru și să se angajeze constant și curajos în apărarea familiei”, consideră mitropolitul.

El subliniază că „apărarea familiei este strâns legată de mărturisirea valorilor creștine ale neamului căci un popor renaște în mod special prin familii adevărate sau slăbește și dispare prin lipsa acestora”.

„Este, apoi, necesară menținerea legăturii cu șirul de veacuri al înaintașilor și cunoașterea moștenirii primite de la strămoși. Prețuirea idealurilor acestora, grija pentru bunul mers al neamului în prezent și pentru moștenirea pe care o vom lăsa celor care vin după noi trebuie să facă parte din preocupările unui creștin adevărat care își asumă condiția de ortodox și de român”, mai spune mitropolitul Teofan.

În încheierea Pastoralei, mitropolitul Moldovei și Bucovinei urează tuturor „pace sufletească și un Nou An cu nădejde și împliniri”.

„Îl rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască harul trăirii credinței noastre ortodoxe în toată profunzimea, cuprinderea și adevărul ei. Îl rugăm, de asemenea, să ne apere familia și neamul și să ne întărească și pe noi întru mărturisirea acestor fundamentale valori. Bucuria, pacea, liniștea și adevărul care izvorăsc din Peștera Betleemului să ne cuprindă pe noi toți, pe cei dragi ai noștri și pe toată lumea! Vă doresc tuturor o sărbătoare a Nașterii Domnului cu multă pace sufletească și un Nou An cu nădejde și împliniri frumoase în viața proprie, a familiei, a Bisericii și a Neamului”, se mai arată în Pastorala de Crăciun a mitropolitului Teofan.

AGERPRES