Activele oficiale de rezervă au atins, la începutul lunii decembrie, nivelul de 2 miliarde 726 milioane de dolari SUA, o cifră comparabilă cu rezervele valutare de la începutul lunii septembrie 2014, când se cifrau la 2 miliarde 714 milioane de dolari SUA, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, informează MOLDPRES.
Activele au atins cel mai înalt nivel la începutul anului 2014, respectiv la 2.8 miliarde de dolari, însă după creditele de urgență oferite de banca centrală sub garanția Guvernului celor trei bănci devalizate (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank), rezervele au scăzut cu circa un miliard de dolari și în octombrie 2015 au atins cel mai jos prag, respectiv 1.74 miliarde.
După stabilizarea cursului leului, începerea asanării sistemului bancar și restabilirea relațiilor cu Fondul Monetar Internațional, Banca Națională a reușit treptat să recupereze pozițiile pierdute. BNM a intervenit pe piața valutară internă în perioada aprilie – noiembrie 2017, doar în calitate de cumpărător de valută străină. Datele BNM denotă că activele oficiale de rezervă au crescut în unsprezece luni ale acestui an cu peste 520 milioane de dolari SUA.
Activele oficiale de rezervă s-au majorat în luna noiembrie cu 29 milioane de dolari, ca urmare a intervenției BNM pe piața valutară cu cumpărări de valută în sumă de 20 milioane de dolari, aprecierii cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA cu 11.80 milioane de dolari SUA, intrarea pe contul Ministerului Finanțelor a unor credite și granturi pentru proiecte investiționale în sumă de 5 milioane de dolari SUA. Veniturile de la gestionarea rezervelor valutare sunt estimate la 2.69 milioane de dolari SUA. Totodată, au intrat și alte venituri, dar au fost efectuate și plăți aferente serviciului datoriei publice externe, plăți ale Ministerului Finanțelor și altele.
Conform datelor BNM, activele oficiale de rezervă au crescut în anul 2016 cu aproximativ 470 milioane de dolari SUA.