ADEM: Ministerul Sănătății nu a prezentat toate datele reuniunii de la Bruxelles pe tema exportului paralel de medicamente

Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) afirmă că Ministerul Sănătății nu a prezentat toate informațiile despre participarea ministrului Florian Bodog la Reuniunea omologilor săi din UE de la Bruxelles pe tema exportului paralel de medicamente și că poziția României în acest caz nu a întrunit susținerea majorității oficialilor prezenți.

Reacția acestei asociații vine după ce, vineri, Ministerul Sănătății anunța într-un comunicat de presă că ministrul Florian Bodog a participat la Reuniunea Consiliului miniștrilor UE pentru Sănătate, „oficialii susținând în majoritate poziția” exprimată de demnitarul român cu privire la problemele create de exportul paralel în asigurarea accesului la medicamente.

„Concluziile domnului ministru Bodog referitoare la exportul paralel nu numai că nu se regăsesc în comunicatele de presă sau declarațiile Consiliului UE referitoare la rezultatele acestei reuniuni (publice pe consilium.europa.eu), dar, din comunicatul ministerului, sunt omise informații prezentate atât în discursul domnului ministru, cât și în alocuțiunile celorlalți oficiali UE, care completează tabloul crizei medicamentelor în general și poziționează România într-un context mai larg”, declară directorul executiv al ADEM, Coralia Kreyer, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit ei, informațiile care lipsesc din comunicatele de presă ale Ministerului Sănătății și care au fost discutate la Bruxelles se referă la prețurile inechitabile practicate de industria farmaceutică în UE, cu defavorizarea implicită a pacienților din statele cu economii deficitare precum România, dar și la costurile foarte ridicate pentru autorizarea centralizată (simultană în toate țările UE) a unor medicamente.

Totodată, Comisia Europeană este în curs de derulare a unor studii referitoare atât la aprovizionarea piețelor de către producători, dar și la impactul comerțului paralel (import/export paralel) asupra disponibilității medicamentelor și asupra bugetelor naționale, iar rezultatele acestora vor fi disponibile în cursul anului 2018, adaugă Coralia Kreyer.

Directorul executiv al ADEM mai susține că, în urma audierii alocuțiunilor tuturor celor 27 miniștri ai Sănătății din UE, a fost surprinsă să constate că „majoritatea” de care vorbește ministrul Sănătății, Florian Bodog, în ceea ce privește susținerea poziției sale este reprezentată doar de două state membre — Grecia și Ungaria.

„Acest fapt nu exclude însă susținerea europeană privind favorizarea accesibilității și disponibilității medicamentelor, cu respectarea prevederilor europene în vigoare care vizează atât libera circulație, cât și concurența, fără discriminarea unui anumit tip de jucător din piața farmaceuticelor, fie el producător sau distribuitor. Interpretarea ministrului Bodog în ceea ce privește susținerea europeană a restricționării/interzicerii exportului este, în acest context, una unitară și discriminatorie”, se mai arată în comunicat.

Conform aceleiași surse, distribuitorii paraleli din România au răspuns pozitiv solicitărilor autorităților de reglementare din domeniul medicamentului atât în cazul lipsei vaccinurilor și a imunoglobulinelor, dar și a unor medicamente retrase de pe piață.

„Ei vor continua să susțină principiile Pieței Unice, dar primordial, interesele de sănătate publică din România, cu respectarea normelor în vigoare și a eticii de afaceri aliniată standardelor europene. Suntem deschiși oricărei colaborări cu părțile interesate pentru clarificarea mecanismelor de comerț intracomunitar”, precizează Coralia Kreyer.

AGERPRES/