Amendamentele UDMR la buget vor viza realocarea sumelor pentru primării și obiective de investiții

Amendamentele pe care UDMR intenționează să le depună la proiectul de buget vizează în esență realocarea sumelor pentru primării și o serie de obiective de investiții, a declarat luni senatorul Tanczos Barna, membru al Comisiei pentru buget, finanțe.

„Credem că trebuie să modificăm — și probabil este cel mai important lucru pe care îl propunem — concepția privind redistribuirea sau realocarea sumelor încasate din impozitul pe venit și din TVA. Nu suntem în niciun caz de acord cu reducerea sumelor încasate de primării și de consilii județene. Autonomia locală este un principiu care a început într-adevăr să aibă un suport real prin sistemul de realocare a sumelor încasate din impozite și taxe, care a fost în vigoare până acum. Suntem conștienți de faptul că în anumite situații aceste realocări generează și excedente la nivelul unor autorități publice locale, dar nu este o soluție să centralizăm sumele care provin din taxe și impozite”, a precizat senatorul, pentru AGERPRES.

El a menționat că parlamentarii UDMR au, de asemenea, o serie de propuneri punctuale privind finanțarea unor obiective importante din domeniul sănătății, în special spitale, și al infrastructurii — drumuri naționale care au nevoie de reabilitare.

În vederea aplicării principiului conform căruia banii proveniți din impozitul pe venit să rămână pe plan local, UDMR va propune mai multe amendamente la articolul 6 al proiectului, punctele 1-15, unde este detaliat modul de realocare a acestor sume.

„E vorba de principiul în sine. Odată cu reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, sumele încasate direct de către primării, indiferent de coloratura politică, (….) au scăzut cu 37,5%. Această reducere ar duce în criză primăriile. Guvernul a venit cu o formulă complexă și foarte complicată de realocare, într-adevăr, cu câteva măsuri asiguratorii prin care propune ca bugetele să nu scadă în 2018 față de 2017. Noi, în schimb, propunem să se renunțe la această formulă complexă și complicată, să revenim la redistribuirea standard. Propunem ca toți banii care provin din impozitul pe venit să rămână pe plan local, pentru că principiul autonomiei locale trebuie să aibă în spate și o finanțare”, a explicat Tanczos Barna.

Potrivit senatorului UDMR, în măsura în care banii obținuți din impozitul pe venit vor rămâne la autoritățile locale, acestea vor fi interesate să promoveze o politică de atragere a investitorilor și întreprinzătorilor.

„Am văzut că Guvernul a făcut mai multe propuneri prin care să asigure, pe de o parte, un buget minim pentru fiecare primărie pentru funcționare (…) și acest lucru este un element bun, dar toate acestea pot depinde de virările de bani de la bugetul general, de la Ministerul de Finanțe, nu este o realocare automată a tuturor sumelor încasate din impozitul pe venit, este o formulă complicată. Eu cred că ar trebui să revenim la principiul de bază și, normal, pentru a nu permite scăderea sumelor față de 2017, să mergem pe principiul 100% să rămână banii pe plan local”, a declarat el.

Senatorul a precizat că amendamentele vor fi centralizate în urma unei întâlniri cu cei doi lideri de grup și cei doi membri ai UDMR în comisiile de buget-finanțe. El a estimat că numărul amendamentelor depuse este de ordinul sutelor.

AGERPRES