Benjamin Netanyahu speră că europenii vor urma exemplul lui Trump privind Ierusalimul
Premierul israelian Benjamin Netanyahu, aflat în vizită la Bruxelles, a salutat luni anunțul președintelui american Donald Trump de recunoaștere a Ierusalimului drept capitală a statului Israel și a declarat că se așteaptă ca țările europene să urmeze exemplul SUA, transmit Reuters, AFP și DPA.
Înaintea unei întâlniri cu miniștrii de externe ai statelor Uniunii Europene, Netanyahu a spus că decizia lui Donald Trump, condamnată de palestinieni și de guverne europene, va contribui la pacea din Orientul Mijlociu.
”Ierusalimul este capitala Israelului, nimeni nu poate nega asta. Acest lucru face posibilă pacea întrucât recunoașterea realității este substanța păcii”, a spus Benjamin Netanyahu după o întrevedere cu șefa diplomației UE, Federica Mogherini.
”În prezent se fac eforturi pentru a prezenta o nouă propunere de pace de către administrația americană. Cred că trebuie văzut ceea ce va fi prezentat și dacă se poate avansa pe calea păcii”, a adăugat șeful executivului israelian.
La rândul său, Federica Mogherini a salutat prima vizită a unui premier israelian la instituțiile UE în ultimii 22 de ani și a promis că blocul comunitar va recunoaște ‘consensul internațional’ cu privire la statutul Ierusalimului. În opinia sa, ‘singura soluție realistă’ se bazează pe recunoașterea a două state, unul israelian și unul palestinian, ambele cu capitala la Ierusalim.
”În calitate de parteneri și prieteni ai Israelului, noi credem că este în interesul securității Israelului să se găsească o soluție durabilă și globală” la conflictul israeliano-palestinian, a estimat Mogherini. Ea a condamnat ”toate atacurile contra evreilor comise în lume, inclusiv în Europa”, în urma deciziei președintelui american privind Ierusalimul.
Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a statului Israel, anunț ce marchează o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu.
Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creștină, mozaică și musulmană, n.r.) și că Israelul are dreptul de a-și decide propria capitală.
Arabii și musulmanii din Orientul Mijlociu au condamnat decizia, pe care au calificat-o drept o măsură ‘incendiară’. AGERPRES/(AS — autor: Tudor Martalogu, editor: Gabriela Ionescu)
AGERPRES